Врање: СОС телефон за жене жртве насиља

Од почетка године СОС телефон за жене жртве насиља у Врању регистровао је 800 позива и пружио око 2000 услуга. Активисткиње те мреже доставиле су предлог граду да се њихова услуга финансира из градског буџета.

 

Зумрета Ћуми и сама је била жртва насиља у породици. Потражила је тада помоћ и савет како да пронађе излаз из тешке ситуације, како да настави да виђа децу. Сада је она са друге стране жице, слуша и разговара са женама којима је помоћ потребна.

 

"Сад стварно живим нормално и фино, само захваљујући СОС телефону. Помогао ми је разговор, савети, имала сам велику подршку од њих, упутили су ме где да се обратим за све информације које сам тражила", каже Зумрета Ћуми, СОС телефон.

На психосоцијалну и правну помоћ могу да рачунају жене, жртве насиља. Да поврате самопоуздање, самостално доносе одлуке, како да покрену поступак пред Судом, Тужилаштвом, поднесу парничне или кривичне пријаве, напишу дописе, припреме се за рочишта.

"На жалост, ја морам да кажем да је дуг пут док жена коначно не изађе из насиља,у просеку негде од 8 до 11 пута се жена враћа у тај круг насиља, различити су разлози за то, да ли је уцена од стране насилника, да ли су притисци које она трпи" каже Мирослава Деспотовић, СОС телефон.

Поднели су захтев Министарству за рад, запошљавање и социјална питања за добијање лиценце. У Србији шест СОС телефона има лиценцу.

"Нарочито са добијањем лиценце чиме улазимо у систем социјалне заштите Републике Србије посебно важно питање је паралело финансирање СОС телефона из локалног буџета, из локалне средине", каже Сузана Антић Ристић из Одбора за људска права.

У склопу јавне расправе о буџету доставили су предлог да СОС телефон буде локална социјална услуга финансирана из буџета. СОС телефон у Врању постоји 16 година, финансирају се пројектно. Раде 24 сата свакодневно, а од почетка године примили су 800 позива и пружили 2000 правних и психосоцијалних услуга.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво