Телефонски круг - помоћ Црвеног крста за старе и усамљене Пироћанце

У пиротском Црвеном крсту 2 године постоји такозвани „телефонски круг" за старије особе. Свакога дана корисници позивају једни друге телефоном и на тај начин брину о својим суграђанима. Ово је посебно значајно за оне који живе сами.

Светлана и Персида разговарају свакога дана, а у њиховом „телефонском кругу" је још двадесетак пријатељица. Све оне подржавају једна другу.

 

"Многе су саме, живе саме, па им много значи када их неко позове. Довољно је да неко мисли на њих", каже пензионерка Светлана Поп Крстић Николић.

"Ако неко одсуствује ми одмах питамо зашто", каже пензионерка Персида Илић. И додаје: "Идемо у посете, ако треба, ако је неко, у болници, ми га посећујемо. Толико много бринемо о свима, као једна велика породица".

Уколико неко не одговори на позив, одмах се алармирају надлежне службе. У Црвеном крсту у Пироту, где постоје два "телефонска круга", кажу да је ова мера дала одличне резултате и да је то најјефтинији и најједноставнији начин да се помогне старима. Постоје и друге врсте помоћи.

"Поред свега имамо 60 корисника код којих раде геронто домаћице, 30 у граду и 30 у селима. Они добијају и потребне пакете хране и хигијене, и то су корисници из угрожених породица", каже Сања Станковић, секретар ЦК Пирот.

При Црвеном крсту свакодневно ради и клуб за старе. Да би брига о старима била потпуна, сматрају у Удружењу пензионера, у Пироту је неопходно изградити дом за старе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво