Ниш: Неплаћен порез - заборавност, немар или ...

Од укупно 100.000 пореских обвезника у Нишу, њих 14.000 добило је опомене локалне пореске администрације на име неплаћеног дуга за порез за имовину. Грађани се жале на дуговања из претходних година али и на високе камате.

У ходницима локалне пореске администрације, ових дана, много незадовољних грађана, са сличним проблемима.

"Дошла ми је опомена 6.539 са каматом 11.000, нити пише зашто, а плаћам редовно по решењима која добијам, водим евиденцију ево у задње три године."

"Пошто они могу да виде од 2008. на овамо, али постоји неки дуг пре 2008. који је пренешен и да је основица 20.000, а 53.000 је камата."

"Не радим нигде, после 20 година радног стажа не може да се изађе на крај никако, а њихово мора да се плати... имам 30.000, одакле?"

У пореској управи кажу да су грађани 2010, 12. и последњи пут 2016. године могли да репрограмирају дуг па и да под одређеним условима отпишу камату. Проблем је кажу што чак и они који су тада потписали репрограм касније су одустали.

"Највећи број случајева је да су у одређеном периоду, раније, једну или две или три године, да кажем, изоставили да плате порез, онда су се те обавезе тада нагомилале, након тога су сваком уплатом намиривале најстарије дуговање", каже Нина Илић, секретар Секретаријата за локалну пореску администрацију у Нишу.

Камата износи 13 посто на годишњем нивоу, али је у ранијем периоду била и више од 20 посто. Принудна наплата чека све оне који не измире дуговања.

"Они који ништа нису платили по опоменама, и они већи дужници који годинама избегавају плаћање пореза, њима ће ићи у складу са Законом о пореском поступку принудна наплата", додаје Нина Илић, секретар Секретаријата за локалну пореску администрацију из Ниша.

Иако на опоменама пише да је рок за измирење 5 дана, иако локална пореска администрација ради од 8 до 19 часова, процењује се да је за обраду 14 хиљада опомена бити потребно много више времена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара