Нема враћања имовине потомцима припадника окупационих снага?

Реституцији претходи поступак рехабилитације. То, ипак, не значи да ће имовина рехабилитованих припадника усташког покрета и окупационих снага бити враћена њиховим потомцима – барем, како је рекао председник Агенције за реституцију Страхиња Секулић, док важи постојећи Закон о реституцији.

Имовина конфискована Немцима након Другог светског рата све чешће је предмет судских спорова, у којима потомци и наследници траже повраћај одузетих имања. Највише је таквих примера у Бачкој и Банату.

У Националном савету немачке националне мањине кажу да су им се повремено обраћали за помоћ држављани Немачке и Аустрије који траже повраћај некада одузетих имања.

По незваничним подацима, кроз поступак реституције до сада је у Србији Немцима враћено четрдесетак пословних простора, седам зграда, пет станова и близу 500 хектара пољопривредног земљишта.

Страхиња Секулић, директор Агенције за реституцију, гостујући у нашој емисији рекао је да потомцима рехабилитованих припадника усташког покрета и СС дивизије "Принц Еуген" имовина неће бити враћена док је он на челу Агенције и док важи постојећи Закон о реституцији:

"Рехабилитација не значи ништа за реституцију. Она само значи да је један од припадника окупационих снага ослобођен пресуде на основу које је осуђен након Другог светског рата."

Агенција за реституцију до сада је решила 71 одсто захтева и, како се очекује, процес реституције грађана требало би да се заврши за четири године.

Када се реше сви предмети, грађанима који су поднели захтев за реституцију биће исплаћено укупно две милијарде евра.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи