Поцерски пољопривредници основали задругу у Слатини

Пре осам месеци, седморо пољопривредника из Шапца и околине, удружили су знање, објединили струку и основали Земљорадничку задругу "Профи-аграр 2018. Слатина". За унапређење пословања, добили су бесповратна средства у оквиру Конкурса за спровођење програма равномерног регионалног развоја који је финансирала Влада Републике Србије.

Седморо оснивача задруге и седамнаест коопераната заједно обрађују двадесет хектара земље. Жеља им је да контролисаном производњом воће и поврће из Поцерине пласирају на домаће и инострано тржиште.

Предности удруживања је већа количина свих агротехничких средстава, истиче задругар Дарко Живановић:

"Знатно умањује цену агротехнике, а самим тим и трошкове производње, па тако утиче и на добит. Са већом количином пољопривредних производа лакше се долази до пласмана на домаћем и на иностраном тржишту и лакши је пут до вишег степена пољоприведне производње, до прераде сировине и доласка до финалног производа."

Земљорадничка задруга из Слатине добила је бесповратно скоро пет и по милиона динара за набавку сушаре за воће и поврће. Производња би требало да почне за четири месеца, најављује Владан Поповић, директор задруге "Профи-аграр".

"Приликом оснивања задруге идеја је била да се бавимо прерадом воћа, конкретно малине и јагоде, и то сушењем. У том циљу ми смо се определили за сушару која врши дехидрацију воћа до два посто влажности, што омогућује даљу прераду, млевење у прах. Производ који планирамо се лако складишти на дужи период и, наравно, много је профитабилнији од сирове малине и јагоде на домаћем тржишту", рекао је Поповић.

У земљорадничким задругама Град Шабац је препознао пример добре праксе који може бити подстицајан за све пољопривреднике.

"Наш аграрни буџет је састављен у договору са пољопривредницима", наглашава Душан Костадиновић, заменик градоначелника Шапца.

"Мере које су се до сада најбоље показале јесу оне којима смо подстицали развој воћарства, сточарства и пчеларства. Интензивно промовишемо и подстичемо и задругарство и, као резултат тога, имамо више задруга на територији Шапца које веома добро функционишу”, навео је Костадиновић.

У плану је да Град Шабац за унапређење рада постојећих и оснивање нових удружења и земљорадничких задруга следеће године издвоји осам милиона динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи