Искуства станара и управника зграда у Пироту и Краљеву

Пре годину дана ступио је на снагу Закон о становању. Каква су искуства станара и управника зграда у Пироту и Краљеву?

Управници зграда, текуће и инвестиционо одржавање, пре годину дана, за већину станара у зградама била је непознаница. У међувремену, искуства су различита.

Мало је скупље него раније али је зато боље, јер се зграде одржавају:

„Много је. Петсто динара иде за неке инвестиције, а 350 за домара, остатак за лифт”, каже један од станара са којима смо разговарали. „Мислим да то није у реду.”

И другима је више одговарао стари систем:

„Због тога што су станари били савесни и одговорни. Давали смо средства, располагали средствима.”

Управници нису задовољни постигнутим јер се, како каже Срђан Тошић, професионални управник из Пирота, прописи тешко примењују у пракси:

„Тамо где су људи схватили, има итекако добрих промена у зградама и то се види, квалитетних. Тамо где нису, има проблема и око наплате, има проблема у функционисању зграде, имамо ми проблема са таквом зградом.”

Управници из редова станара су углавном задовољни начином на који сада финкционишу стамбене заједнице.

„Ми смо се регистровали као стамбена заједница, након тога испунили све законске обавезе, отворили смо текући рачун, тако да наше све финансијске обавезе управо се измирују преко текућег рачуна стамбене заједнице”, каже Оливера Милић, управница из редова станара из Пирота. „И могу рећи да сам задовољна.”

Иван Гањин из Краљева је такође управник из редова станара:

„Сам управник који се прихвати да буде волонтер, врло је незахвално. Мора доста да зна, мора да буде упућен у све проблеме, да одвоји слободно време за зграду.”

Да би се закон у потпуности примењивао, потребно је време, али и упорност, јер је најтеже променити свест оних људи, који су годинама чекали да неко други плати њихове рачуне и уреди зграду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво