Димитровград домаћин „Балкан театар феста”

У Димитровграду се од 3. до 14. децембра одржава „Балкан театар фест” на коме учествује осам позоришта из Србије и Бугарске. Фестивал је отворио театар града домаћина премијером представе „Млаћеници и плаћеници”. Овим фестивалом обележава се и јубилеј - 130 година постојања позоришта „Христо Ботев” у Димитровграду.

За 130 година много тога се променило, али је љубав према позоришту остала иста. Аплауз је највећа награда за глумца аматера.

То је нешто најлепше што глумац може да доживи, наглашава Соња Станулов:

„Искључиво играмо због публике, бар ми аматери. Немамо никакве друге амбиције, уживамо у игрању и надамо се да публика то осећа.”

Далеке 1888. године театар у Димитровграду основан је да би се прикупила средства за куповину књига за библиотеку. Тај хумани и племенити циљ и данас је идеја која окупља љубитеље позоришта. Многи од њих су на овој сцени наследили своје претке.

„Љубав према позоришту усадио ми је деда”, каже Надица Иванов. „Много волим позориште, волим да будем овде, волим овај мирис. Нема речи којима бих вам описала осећај на овој сцени. Обожавам позориште и мислим да без њега не бих могла да живим.”

Награде на многим фестивалима у Србији и Бугарској сведоче о квалитету и трајању Театра „Христо Ботев”.

„Ми спадамо међу боља аматерска позоришта у централној Србији”, истиче Делча Гигов, управник Театра „Христо Ботев”. „У Бигарској такође учествујемо на многим међународним фестивалима и освајали смо значајне награде.”

Занимљиво је да исти ансамбл игра представе на српском и бугарском језику и на дијалекту. Јубилеј Театра „Христо Ботев” обележава се у реконструисаној сали.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи