Део просветара скратио часове

У зависности од тога да ли професори штрајкују или не, часови у школама трају тридесет или четрдесет пет минута. Према подацима Министарства просвете, у 31 одсто школа у Србији је бар део наставника ступио у законски штрајк.

Сва четири репрезентативна синдиката просвете испред Владе Србије организовала су једночасовни протест. Они траже наставак преговора о платним групама и разредима, повећање зарада за 14,67 одсто и почетак преговора о посебном колективном уговору који истиче у марту следеће године.

Од 29 школа у Чачку, 24 је скратило часове. У пет је звонило редовно, али су чланови синдиката исказали незадовољство.

У Расинском округу су 33 основне и средње школе скратиле часове.

„Наша деца су безбедна данас, а надамо се да убудуће неће бити штрајкова”, рекао је после обиласка школа Зоран Асковић, начелник Школске управе Крушевца.

На подручју школске управе Краљево, од 43 школе, у 37 су наставници држали часове 30 минута. Незадовљни су јер се, како кажу, договор о платним разредима који су прихватили а није био идеалан за њих, не поштује.

„Ти платни разреди требало је да буду примењени од почетка 2019. године и онда су напрасно одложени за 2020. годину. Тако да ми гајимо основано сумњу да ће се и тада одложити примена платних разреда”, каже Александра Костић, Унија синдиката просветних радника Србије.

Применом закона о платним разредима просветним радницима би плате биле веће за 14,6 одсто. Толико неће, али ће бити веће за девет одсто колико и свима другима одговара ресорни министар.

„Није нико од нас крив што у овом тренутку нисмо могли да исфорсирамо и сломимо руку ММФ-у, Фискалном савету и свима кажемо: ‘Дајте нам више пара, хоће да почнемо да примењујемо тај закон од 1. јануара 2019.’ Ја сам рекао, и био бих најсрећнији, јер је то опет јако важна полуга у даљим реформама да почнемо да вреднујемо квалитет”, рекао је Младен Шарчевић, министар просвете и науке.

Чланови синдиката просвете одржали су и једночасовни протест испред Владе. Траже и да што пре почну разговори о новом колективном уговору и да им се исплате заостала дуговања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи