У околини Владичиног Хана не желе минихидроелектране

Мештани више села у општини Владичин Хан окупили су се поред реке у Мањаку у знак протеста због градње минихидроелектране. У Општини кажу да инвеститори имају све потребне дозволе за изградњу.

У атару Мањака изграђена је једна хидроелектрана, друга се гради а планирана је и трећа. Мештани неколико села окупили су се крај реке Гарванице - они траже да се минихидроелектране не граде због негативног утицаја на природу, водостај и живи свет у рекама.

„У почетку нам је изгледало као шарена лажа, причање, заваравање јавности да то неће бити тако, да ће се користити само минимум водених токова. Међутим, из дана у дан све више и више се користи”, каже Бојан Белић из Лебетa.

„Измештају реке из корита, раде како њима одговара, не остаје тај биолошки минимум за биљни свет”, нагодује Љубиша Станијановић из Мањакa.

Дуж река Гарванице и Мутнице, кажу мештани, постоје 42 воденице. Већина не ради јер нема водених капацитета, те реке током већег дела године личе на потоке.

„Лоша је категоризација зато што су ово потоци, није ово нека река која може да одради по питању мале хидроелектране. Осим можда период март, април месец, тад воде има због отапања снега и атмосферских утицаја”, наводи Драган Ристић, из Мањакa.

У локалној самоуправи објашњавају да су фирме које граде мини хидроелектране у општини Владичин Хан добиле потребне грађевинске дозволе и да је све у складу са законом.

Врховни касациони суд недавно је уважио жалбу Министарства за заштиту животне средине, којом се забрањује градња мале хидроелектране Паклештица на реци Височици, у источној Србији.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво