Књига о прошлости српског села

Публикација "Бркуше мога детињства" Драгутина Миљковића представљена је у Дому културе у Рашки.

Цитирајући неке од највећих умова прошлости и садашњости, Миљковић у књизи и током промоције опомиње на откривање и очување порекла. Наша будућност битно зависи од наше прошлости.

„Ја покушавам да доказујем да, заправо, бавити се прошлошћу не значи губити време. Замлаћивати се. У Бркушама би рекли „Млати празну сламу". Него се бавити озбиљним послом који се зове свест о томе ко смо, куд ћемо и шта ћемо”, каже Драгутин Дража Миљковић, аутор књиге.

Књига је прилог култури сећања која се на просторима Голије и поголијских села негује, али често и идеализује.

„Голија је некад била средиште српске државе. Са Голије се владало, а на Голији се уживало у њеним благодетима”, наводи Драган Вандић, шеф резервата биосфере „Голија”.

„Чађаве су вериге, и дан данас тамо. Огњиште је угашено, оста камен само. И то је Дража овде лепо насликао и написао”, каже Голуб Пендић са Голије.

Промоцију је организовао Центар за културу „Градац”, уз учешће ансамбла „Фрула” и удружења гуслара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи