Планинари трагом колубарских ратника

Обележавању стогодишњице Првог светског рата свој допринос дају и планинари. Планинарско друштво „Ћира” из Лајковца, пети пут организује акцију „Стазама Колубарске битке”.

Планинарење теренима у околини Лајковца у селу Ћелијама, за планинаре је посебан доживљај. Зато и долазе из свих крајева на акцију „Стазама Колубарске битке”.

„Ово није класична планинарска акција, стаза није захтевна, сви могу да прођу, ту има деце и одраслих, али баш са тог неког историјског аспекта, са тог аспекта је интересантна свима и мислим да зато дође оволики број људи баш из тог поштовања”, каже Милена Станковић из Планинарског друштва „Драган Радосављевић” из Зајечара.

На пешачкој тури дугој 16 километара, планинари обилазе историјски позната места у овом крају: Врапче брдо, Човку и спомен костурницу у Ћелијама, где се уз помен колубарским ратницима, организује и пригодан историјски час.

„Ја сам већ који пут овде, не знам ни ја сам. Није ово свакидашње, феноменално је, све је супер”, наводи Александар Марковић из Планинарског друштва „Голија” из Ивањице.

Планинарско друштво „Ћира” из Лајковца, поводом стогодишњице Првог светског рата, 2014. подигло је спомен-обележје на Човки. Од тада се организује и планинарска акција на коју су, уз планинаре, поносни и људи из овог краја.

„Кренуло је то да кажемо скромно, друштво је то само кренуло, међутим људи и Србија, наши околни мештани су препознали ту вољу, жељу да и ми као планинарска друштва у целини оставимо несто за будућност”, каже Владан Јаковљевић, председник Планинарског друштва „Ћира” из Лајковца.

Књижевник Радован Бели Марковић наводи: „Прошли сте ограшјем славне битке видели сте, шта сте видели. Остало морате у себи да нађете као визију онога што је прошло и што не би смело да се заборави.”

Акцијом „Стазама Колубарске битке” успешно је реализован и овогодишњи календар републичких акција Планинарског савеза Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара