Најављена обнова Народног музеја у Панчеву

Зграда Народног музеја у Панчеву, која је под заштитом државе као споменик културе, већ годинама чека реконструкцију. Коначно, на заједничкој седници републичке и покрајинске владе донета је одлука да се обезбеди новац за то. Радови треба да почну следеће године.

Народни музеј у Панчеву поседује изузетно вредно уметничко благо, као што је слика „Сеоба Срба” Паје Јовановића. Међутим, већ годинама постоји само привремена поставка, док су осталa дела, до реконструкције, у депоима.

„Други предмети који су јединствени и вредни су застава Српског војводства из 1848. године, оковано стабло - важан предмет за развој занатства у Панчеву, колекција слика Уроша Предића", наводи Дамир Прашникар, кустос документариста.

Један од главних проблема је складиштење слика, јер просторије нагриза влага, а услови за њихово чување нису адекватни.

„Највећи проблем су нам кутије, картонске или типске пластичне, затим металне полице на којима оне треба да стоје, поређане по налазиштима и селектиране по врсти материјала", каже кустос археолог Војислав Ђорђевић.

Последње што је урађено у музеју је реконструкција свечане сале, која заиста изгледа лепо, али и остале просторије треба да буду такве.

Лоша је столарија, као и инсталације, фасада са унутрашње стране. Коначно, држава је обећала 320 милиона динара за обнову, која ће трајати 4 године.

„Прва фаза би требало да буде следеће године и то су радови на комплетној фасади споља и изнутра, затим радови на термоизолацији тавана, на поправци крова, решавање проблема влаге”, наводи директор музеја Мирослав Бирцлин.

Потпуно обновљену зграду Музеја и сталну поставку Панчевци могу да очекују тек 2023. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво