Рашка од праисторије до касног средњег века

У краљевачком Народном музеју отворена је изложба „Рашка од праисторије до касног средњег века”.

„Рашка од праисторије до касног средњег века” је трећа у низу изложби чији је циљ да представе најстарије наслеђе овог простора, од праисторије, неолита, преко металних доба, до античке прошлости, када је римска држава на овим просторима организовала своју управу над ибарским рудницима сребра.

У средњем веку, када је формирана српска држава, чије средњовековно име Рашка носи и чува у изворној форми, ова област се током тринаестог века нашла у средишту њене територије, између архиепископије у Жичи и престоног града Раса, уздижући своју економску моћ сребром Копаоника. 

Аутори изложбе су археолог Татјана Михаиловић, музејска саветница Народног музеја Краљево, и историчари уметности др Бранка Гугољ, доцент на Факултету уметности Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, и Соња Милићевић, кустоскиња Галерије Центра за културу „Градац”.

Изложба је реализована уз подршку Народног музеја Краљево, који је надлежан за територију Рашке и из чије је археолошке збирке изложен део репрезентативног материјала ове области.

Изложбу је фотодокументацијом подржао и Завод за заштиту споменика Краљево.

Изложба је повезана у античком делу са изложбом „Испричаћу ти причу...” Археолошког музеја Задар, презентацијом најбогатијег гроба са некрополе Ланиште у Корлаћу код Баљевца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи