Веће квоте за извоз јунећег меса

Министарство пољопривреде је са представницима турске Владе уговорило већу квоту за извоз јунећег меса у 2019. години. Уместо досадашњих 5000 тона моћи ћемо да извеземо 7.000 тона јунетине.

Постигнути договор ће повећати извоз говеђег меса у Турску са тренутних 25 на готово 35 милиона евра. Како се за повећани обим посла припремају сточари и кланичари проверавали смо на Пештерској висоравни

Кланица Муриза Турковића у Сјеници је међу првима у Србији са халал цертификатом који је услов за извоз меса у Турску. Халал што значи исправно односи се на начин узгоја, хране и хуманог приступа обради стоке у кланицама.

„Задњи пут смо извезли око 100 тона у овој години, а 2011. године 220-230 тона је био извоз. Мали недостатак који смо имали па се није посао завршавао, па се није финализовао код нас у нашој кланици је тај што смо имали мали простор за паковање меса негде 100 квадрата захтев турског увозника 200-300 квадрата. Ми смо тај простор ове године направили,” каже Турковић.

Скоро удвостручени извоз меса смањиће простор накупцима да обарају цене.

„Фала богу што има извоз меса и то где да продамо, да пласирамо своју робу, а не дође ти пред врата купи ти за никакву цијену”, каже Миле Ђурић из Врела код Сјенице.

„Имам двадесет крава, педесет оваца, јутрос сам хтео да их макнем, а кад сам чуо министра Недимовића да ће да повећа субвенције по 500 за грло то ме је вратило”, наводи Мирсад Рахић из Тријебине на Пештерској висоравни.

Пештерска висораван има огроман простор за узгој говеда јер се простире на 80 000 хектара пољопривредних површина.

„Процена је да наредне године са Пештера ће моћи да се извезе до 700 тона јунећег меса, да је ово тек почетак тог посла и да би у наредним годинама требало да се повећа овај капацитет”, сматра Есад Хоџић, директор Регионалног центра за развој пољопривреде. На Пештерској висоравни узгаја се око 50.000 говеди и око 45.000 оваца.

 

 

 

број коментара 0 пошаљи коментар