Отворена галерија у Раброву

У општини Кучево ове године отворене су три галерије: Галерија савремене уметности, Галерија великана српског пожоришта у Раброву и Завичајна галерија. Уметници су поклонили 44 портрета глумаца Галерији у Раброву.

У Раброву потребу за културом схватају врло озбиљно. Зато су отворили Галерију са 44 портрета великих имена која су обележила свет глуме на територији бивше Југославије.

„Идеја да отворимо Галерију великана српског позоришта у Раброву потиче од чињенице што је Жанка Стокић, родоначелница српског театра, један део живота провела у Раброву, одакле је и кренула њена каријера”, рекла је Драган Ђорђевић из Центра за културу у Кучеву.

Највише има цртежа и слика, али могу се видети и занимљиви колажи и туш. Сва дела су поклоњена.

„Тако да су се наши уметници који су се одазвали овом приликом на конкурс потрудили не само да представе личности, него и ликове кроз које су ти глумци живели и и даље живе у нама као публици”, објашњава Љиљана Јовић, члан комисије за одабир дела.

Поред значајних личности које углавном знамо по њиховим улогама, на овим делима нашли су се и људи попут Владимира Јефтовића који је извео бројне успешне генерације глумаца, као што је она у којој су били Глоговац, Наташа Нинковић, Сергеј Трифуновић.

Галерија великана српског позоришта у Раброву је трећа галерија која је отворена у општини Кучево ове године, после Завичајне и Галерије савремене уметности у кучевском Центру за културу.

„Значи доста за ово место, као и за општину Кучево. Туристички потенцијал је сада у сваком случају много бољи”, каже Светлана Кузмановић, председница УГ „Жанка Стокић” у Раброву.

У плану је и други круг конкурса, како би овај омаж глумишту био потпун. Онда ће кренути пут позоришних фестивала широм Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи