Босилеград: Странци истражују рудна лежишта

У општини Босилеград, близу тромеђе са Македонијом и Бугарском, у току су рударско-геолошка испитивања рудних резерви олова, цинка и бакра. Пре осам година британска компанија Минеко препознала је потенцијал лежишта и почела истраживање. Запошљавају 130 радника, углавном мештана, а због посла је у овај део Европе из Сибира дошао и један Рус.

Од центра Босилеграда удаљено тридесетак километара, подручје у којем је шездесетих година прошлог века постојао рудник. На истој жили, 100 метара испод земље сада се црпе руда, извлачи вагонима до постројења на површини. Ту иде на прераду, добијају се концентрати са садржајима цинка од 50, бакра 20 и олова од 68 одсто.

„Имамо већ опипљиве резултате везано за успешну прераду руде, сада је ово постројење у пробном раду, пројектовано је да ради две године. Рачунамо да ћемо за то време успети да докажемо све потребне параметре на основу којих се може вршити пројектовање рудника”, каже Миодраг Вукајловић, директор „Босил-метала”.

Радиће се и студија изводљивости са идејним решењима како направити фабрику, односно рудник оптималног капацитета. Сада у постројењу ради 130 радника, углавном из околине Босилеграда, али и један рударски инжењер из Русије.

„Није ми важно где радим, најбитније је да су људи добри. Начин рада је исти”, каже Сергеј Степанов, рударски инжењер из Сибира. „Ово смо направили за шест година, научили раднике како да раде.” 

„Нисам раније радио у руднику. Мој посао је на извозу руде, тамо где се откопава утоваримо, онда извеземо, овде сипамо и то иде у флотацију”, каже Никола Николов из Горње Лисине.

Постројење се налази на 1.250 метара надморске висине. Сви добијени концентрати из три метала - бакра, олова и цинка, извозе се у Кину, Пољску и Русију.

Британска компанија „Минеко” је од 2010. године у „Босил-метал” уложила око 14 милиона долара.

„Идуће године ће бити пројектовање и за две-три године кренућемо у изградњу и пуштање комерцијалних погона где би требало да буде запослено 300 људи”, најављује Петар Радовић, представник „Минека” у Србији.

„То није само што се запошљавају људи, већ имамо ту и 40 одсто и од 5 одсто капиталних добити по законима Републике Србије, и долази у буџет”, објашњава Владимир Захаријев, председник Општине Босилеград.

Доказано је, кажу инжењери, да на крајњем југоистоку Србије постоји 3,5 милиона тона руде. То је и привредна и развојна шанса овог краја.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво