Најлепше птице Србије на шампионату у Крушевцу

У Крушевцу је у току 60. Орнитолошки шампионат Србије. На једном месту - 850 најлепших примерака двеста тридесет врста птица.

На орнитолошком шампионату у Крушевцу, на једном месту - 850 најлепших примерака 230 врста птица, од Суботице до Пирота. Посебно место заузимају штиглићи, заштићена врста, у крушевачком крају познатији као локери.

„Више нема хватања на дивље”, наглашава Саша Бекрић, одгајивач штиглића и канаринаца, „сада људи чувају у својим волијерама. То је све озакоњено, имају своје прстенове, своје алкице, изводе своје младе. Има још мало криволова код нас али то је све сузбијено.”

Ово је, како истиче Мирослав Стојановић, председник крушевачког Удружења птичара „Златно перо”, и вид заштите птица у природи:

„Сви ови људи, Крушевљани и сви из Србије моћи да виде како могу да те заштићене врсте чувају, узгајају у заточеништву а самим изловљавање се њихово смањује.”

По лепоти, на изложби се издвајају папагаји - тигрице, нимфе, козице, розе колинси - а по шарму, сматрају птичари - препелице, голубићи, егзоте. Тежак задатак за судије.

„Овде су најбројнији канаринци”, каже др Драган Ћамиловић, међународни орнитолошки судија,  „јер је то нека традиција, једна од најстаријих врста птица која се чува по кавезима.”

„Што се тиче наших птица из Србије, на нивоу неког светског ранга”, истиче Роберт Томек, председник Српеке орнитолошке федерације, „изузетно имамо добрих и квалитетних птица. Прошле године, на светском такмичењу имали смо златну медаљу.”

Републичка изложба привукла је пажњу птичара из свих педесет удружења Српске орнитолошке федерације.

 

број коментара 2 Пошаљи коментар
(субота, 08. дец 2018, 17:36) - DANIJELA [нерегистровани]

PORUKA

Bravo,sve pohvale za organizaciju u Krusevcu...To samo pokazuje da se ogroman trud ,vidi..Ponosna sam na svoje krusevljane....Bravo...

(петак, 07. дец 2018, 12:20) - Devla [нерегистровани]

Krivolov

Da li je tačno da su sve zastićene vrste upisane u ministarstvu i sa legalnim alkama ?