Лесковачки Народни музеј обележио јубилеј

Изложбом „Чувари културне баштине”, монографијом и свечаном академијом лесковачки Народни музеј обележава седамдесет година постојања.

„Преда мном се отворила изванредна жива књига”, записала је песникиња Мира Алечковић. Прве странице своје историје Народни музеј у Лесковцу исписује у кући Боре Димитријевића Пиксле 1948. године.

Захваљујући угледним Лесковчанима, попут доктора Сергија Димитријевића, сакупљено је доста вредне грађе.

Први управник Музеја био је учитељ Велимир Ивановић. После њега долази историчар Хранислав Ракић - његовом заслугом, ова ризница добија велелепно здање 1974. године:

„Ја сам био за то да музејска грађа треба да се инвентарише, изложи и реализује у једној згради."

У депоима Музеја чува се око 40.000 експоната. Многи су први пут представљени на изложби „Чувари културне баштине” - од кременог ножића из неолита до пројектила којим је 1999. гранатиран воз у Грделици.

„Трудили смо се да не прикажемо само предмете него да их поставимо у некакав контекст, да испричамо некакву причу о њима и да повежемо из свих збирки и да се та прича развија”, каже Јулијана Пешић, археолог.

Тежећи да достигне највише стандарде, лесковачки Народни музеј ниже пројекте и награде.

„Лесковачки музеј је добио нови пројекат од европске Агенције за реконструкцију у тој прекограничној сарадњи са Бугарском”, наводи историчар Верољуб Трајковић. „Ми ћемо пуно тога урадити, репарирати музеј на неки начин, урадити такозвани музејски трг.”

Визија Народног музеја у Лесковцу је, како истиче директорка Музеја Мира Ниношевић, да на савремен, атрактиван начин прикаже грађанима Лесковца, Србије и света богату историју тог краја.

Овде је стало осам хиљада година историје, културе, традиције Лесковца и околине. Потпуно нови изглед до краја наредне године добиће и стална поставка на спрату.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво