Волонтерски празник у Крушевцу

Двадесетак младих Крушевљана волонтирало је у иностранству, захваљујући сарадњи Едукативног центра са Европским волонтерским сервисом и укључивањем у пројекте омладинских размена. Данас, на Међународни дан волонтера, говоре о томе колико им је тај рад обогатио и променио живот.

Двадесетосмогодишњи Слободан Антић постао је волонтер још у средњој школи. Учесник хуманитарних и еколошких акција, постепеним усавршавањем стигао је до координатора волонтера. И то је било пресудно да професор књижевности добије посао у Црвеном Крсту.

„Имао сам прилике да упознам младе широм Европе. Могу слободно да се похвалим тиме да данас у готово свим земљама Балкана и већем делу Европе имам по једног пријатеља, минимум једног пријатеља којем могу да покуцам у по дана у по ноћи. Знам да ће ми врата бити отворена”, каже Слободан Антић, волонтер Едукативног центра.

Преко Едукативног центра, волонтери су одлазили у свет, али и долазили у Крушевац. Млади из Шпаније, Јапана, Пољске, Русије и других земаља, доприносили су на различите начине. Од чишћења Јастрепца, држања часова страних језика, па до учешћа у локалним пројектима и манифестацијама. Остајали су у граду месец, три, годину дана. Неки и заувек.

„То је волонтер који је из Француске дошао код нас неко време, а затим се овде и оженио. Исто тако имамо и супротне примере где су наши волонтери и волонтерке одлазили негде, проналазили своје љубави и враћали се или се нису враћали са својим љубавима, тако да, било је ту разних интересантних прича”, наводи Илија Јовановић, из Едукативног центра Крушевац.

Волонтирање је многима променило животе, али и изградило самопоуздање, проширило видике и освестило их о добробитима несебичног доприноса друштву.

Виолета Стевовић, директорка Едукативног центра каже да волонтирање није рад „за џабе”:

„Није рад доконих људи који немају шта друго да раде и не треба да се сетимо волонтирања само у тренуцима када нас задесе неке несреће или елементарне непогоде, у кризним ситуацијама. Не постоји особа која не може да се укључи активно у живот заједнице и да волонтерски допринесе било каквим ангажовањем. Не постоји данас могућност да проценимо сву добробит коју волонтерски ангажман доноси.”

У неким земљама Европе, на принципу волонтеризма раде многе јавне службе. Добровољни рад се подразумева и у школама. Све за добробит заједнице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво