Грађани се боре за очување река

Грађани Параћина противе се изградњи минихидроелектране на реци Грзи и почели су потписивање петиције за очување те реке. Мештани Лопатнице дуж регионалног пута од Богутовачке Бање до Толишнице поставили су табле упозорења за инвеститоре минихидроелектрана.

Грађани Параћина почели су потисивање петиције за очување реке Грзе. Инвеститор из Тополе је добио сагласност надлежних министарстава за изградњу мини хидроелектрана што ће се - како сматрају грађани - катастрофално одразити на биљни и животињски свет те области.

Врело Грзе је заштићено природно добро треће категорије, али је инвеститор планирао водозахват у доњем, вештачком језеру.

Циљ петиције је прикупљање десет хиљада потписа и обраћање надлежним министарствима.

Мештани Лопатнице поставили су табле упозорења за инвеститоре у мини хидроелектране.

Црвеним таблама дуж регионалног пута од Богутовачке бање до Толишнице - упозоравају их да неће дозволити да им „одузму реку и заробе је у цеви”.

За две мини хидроелектране у горњем току Лопатнице већ су издате локацијске дозволе, четири су у процедури, а две су планиране у дноњем току реке, где петнаест породица живи од сеоског туризма.

број коментара 1 пошаљи коментар
(среда, 05. дец 2018, 00:05)
Saša [нерегистровани]

Zahvalnica

Poštovani, zahvaljujem RTS-u na aktuelizovanju problema izgradnje mini hidroelektrana (MHE) u Srbiji i sve masovnijim prilozima i emisijama koje rasvetljavaju ovaj veliki problem. Hvala!