Загађен ваздух у неколико градова због грејања

Са почетком грејне сезоне повећан је проценат штетних материја у ваздуху. Тренутно су вредности такозваних суспендованих честица изузетно високе у Ваљеву, Нишу и Ужицу.

И данас Ваљевци удишу ваздух најлошије, треће категорије. То потврђују резултати аутоматског мониторинга квалитета ваздуха Агенције за заштиту животне средине. 

Љубичаста и црвена поља указују на неколико пута веће концентрације суспендованих честица - смесе дима, чађи и метала. У ваљевском Заводу за јавно здравље тренутно мере само вредности сумпор-диоксида, азот-диоксида и чађи.

„Рачунајући јануар, фебруар, март и почетак априла, као и од 15. октобра до данас, значи, било је повећања концентрације чађи на дозвољене граниче вредности у току 12 дана”, рекао је др Ђорђе Вуковић из ваљевског Завода за јавно здравље.

У Ваљеву је у новембру у 26 дана, по подацима Агенције, забележено прекорачење концентрација суспендованих честица. И Ужичани удишу ваздух треће категорије.

Велики број индивидуалних котларница и специфичан положај у котлини највећи су проблем. То је случај и у Ваљеву.

Због загађености ваздуха у Ваљеву је иницирана јавна расправа, која ће бити организована до краја месеца, по одлуци градске скупштине.

Већ годинама се најављују пројекти за смањење загађености. Помак у овој години је гашење велике котларнице у ваљевској болници, коју сада греје градска топлана.

„Почели су радови на изради пројекта за евентуални прелазак на коришћење биомасе односно дрвне сечке. Надам се да ћемо тиме успети да снизимо цену енергента самим тим што имамо избор више врста енергента и да ћемо то моћи да пренесемо на крајње кориснике у смислу снижења цене и да их на тај начин анимирамо да се прикључе на даљински сyстем грејања и да угасе своје котларнице које су у зимском периоду практично највећи загађивач”, каже Зоран Степановић, директор ЈКП Топлана, Ваљево.

У Ваљеву, из локалне самоуправе најављују долазак директора Агенције за заштиту животне средине до краја седмице, као и доношење мера за ублажавање проблема аерозагађења, почетком наредне године.

И Косјерић се нашао на листи општина са најзагађенијим ваздухом током новембра.

Максималне дозвољене концентрације суспендованих честица у ваздуху су до 50 микрограма по метру кубном, а у Агенцији кажу за Танјуг да је у Косјерићу максимална дневна концентрација тих штетних честица током протеклог месеца била чак 149 микрограма по метру кубном.

Према подацима Агенције, прекорачења дневне граничне вредности концентрација суспендованих честица било је још и у Поповцу (16 дана), Смедереву (11 дана), Нишу (9 дана), Београду – Стари град (6 дана), Нови Сад – Руменачка (5 дана), Београд – Нови Београд (4 дана).

број коментара 3 пошаљи коментар
(среда, 05. дец 2018, 14:50)
Istina [нерегистровани]

Zagađenost

Ma kakva sečka, ne trošite džabe pare na projekte...

Jedini spas je dovođenje gasa i subvencija građanima na priključak.

Pare upotrebite za projekte kojim ćete dobiti bespovratne donacije.

(среда, 05. дец 2018, 00:19)
Miodrag [нерегистровани]

Uzicki vazduh

Podavismo se Uzicu od zagadjenog vazduha. Grejna sezona, 15 000 automobila na ovako malom prostoru, u kotlini.Strasno.

(уторак, 04. дец 2018, 16:40)
Cleo [нерегистровани]

Pirot

Pirot tokom zimskih dana, miris uglja , cadji ... dodjite i osetite :(