Загађен ваздух у неколико градова због грејања

Са почетком грејне сезоне повећан је проценат штетних материја у ваздуху. Тренутно су вредности такозваних суспендованих честица изузетно високе у Ваљеву, Нишу и Ужицу.

И данас Ваљевци удишу ваздух најлошије, треће категорије. То потврђују резултати аутоматског мониторинга квалитета ваздуха Агенције за заштиту животне средине. 

Љубичаста и црвена поља указују на неколико пута веће концентрације суспендованих честица - смесе дима, чађи и метала. У ваљевском Заводу за јавно здравље тренутно мере само вредности сумпор-диоксида, азот-диоксида и чађи.

„Рачунајући јануар, фебруар, март и почетак априла, као и од 15. октобра до данас, значи, било је повећања концентрације чађи на дозвољене граниче вредности у току 12 дана”, рекао је др Ђорђе Вуковић из ваљевског Завода за јавно здравље.

У Ваљеву је у новембру у 26 дана, по подацима Агенције, забележено прекорачење концентрација суспендованих честица. И Ужичани удишу ваздух треће категорије.

Велики број индивидуалних котларница и специфичан положај у котлини највећи су проблем. То је случај и у Ваљеву.

Због загађености ваздуха у Ваљеву је иницирана јавна расправа, која ће бити организована до краја месеца, по одлуци градске скупштине.

Већ годинама се најављују пројекти за смањење загађености. Помак у овој години је гашење велике котларнице у ваљевској болници, коју сада греје градска топлана.

„Почели су радови на изради пројекта за евентуални прелазак на коришћење биомасе односно дрвне сечке. Надам се да ћемо тиме успети да снизимо цену енергента самим тим што имамо избор више врста енергента и да ћемо то моћи да пренесемо на крајње кориснике у смислу снижења цене и да их на тај начин анимирамо да се прикључе на даљински сyстем грејања и да угасе своје котларнице које су у зимском периоду практично највећи загађивач”, каже Зоран Степановић, директор ЈКП Топлана, Ваљево.

У Ваљеву, из локалне самоуправе најављују долазак директора Агенције за заштиту животне средине до краја седмице, као и доношење мера за ублажавање проблема аерозагађења, почетком наредне године.

И Косјерић се нашао на листи општина са најзагађенијим ваздухом током новембра.

Максималне дозвољене концентрације суспендованих честица у ваздуху су до 50 микрограма по метру кубном, а у Агенцији кажу за Танјуг да је у Косјерићу максимална дневна концентрација тих штетних честица током протеклог месеца била чак 149 микрограма по метру кубном.

Према подацима Агенције, прекорачења дневне граничне вредности концентрација суспендованих честица било је још и у Поповцу (16 дана), Смедереву (11 дана), Нишу (9 дана), Београду – Стари град (6 дана), Нови Сад – Руменачка (5 дана), Београд – Нови Београд (4 дана).

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво