Нишлија суграђанима представио своју визију успеха

Стручњак за информационе технологије Никола Божиновић један је од најуспешнијих Срба, а свакако најуспешнији Нишлија у Силицијумској долини. Своју компанију „Фрејм” удружио је са америчком компанијом „Nutanix” за износ од 156 милиона долара, а искуства највеће тзв. акцизиције једног стартапа поделио је са својим суграђанима.

Николу Божиновића његови суграђани памте као вођу студентских протеста. Он се сећа тог времена али са њима, пре свега, жели да подели како је у протеклих 18 година, колико живи у Америци, успео да оствари своју визију.

„Бил Гејтс, кад је правио први оперативни систем, није знао да ће на томе цео свет да ради, мислим они су рачунали да ће то да задовољи потребе пар хиљада неких ентузијаста, а да се онда развило у нешто много веће, Исто важи за све неке друге технологије, али битно је да имаш визију шта је могуће и да онда будеш врло упоран и ефикасан и да тврдо радиш”, каже Никола Божиновић, оснивач компаније „Фрејм”.

За бројне Нишлије није било довољно места у стартап центру па су убрзо сви морали да се преселе у амфитетар на Електронском факултету. Већина њих зна шта значи софтвер „Фрејм” који омогућава да се користе апликације у такозваном клауду.

„То значи да ви иначе имате неке програме на свом компјутеру и тако су ствари функционисале деценијама уназад. Ти програми морају да се инсталирају на компјутер и тако даље. Оно што је Фрејм направио то је да програми више не морају да се инсталирају на компјутеру него стоје у том неком клауду”, објашњава Исток Павловић из Маркетинга „Фрејма”.

Овај софтвер користе велике корпорације које у свом систему имају на хиљаде компјутера. „Фрејм” последњих година унапређују тимови у Београду и Нишу.

„Ја сам тренутно на позицији езер тим лида, дакле езер је мајкрософтова клауд платформа и ја једноставно водим тај пројекат за интеграцију Фрејма и езер клауд платформе”, каже Далибор Алексов који ради у Нишу у компанији „Фрејм”.

То што ће Ниш коначно добити научно технолошки парк за Божиновића је добра вест, јер спрега науке и индиустрије даје добре резултате.

„Потребно је пар ствари, ја мислим да оне нису немогуће. Прва ствар је да реално видимо где смо и шта смо, да немамо неке снове и да не правимо неке куле у облацима, него да имамо пар области на које ћемо да се фокусирамо”, сматра Никола Божиновић.

„Фрејм”, као део компаније „Nutanix”, сада жели да један од развојних центара овог гиганта поред Америке и Индије, буде и у Србији.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво