Нишлија суграђанима представио своју визију успеха

Стручњак за информационе технологије Никола Божиновић један је од најуспешнијих Срба, а свакако најуспешнији Нишлија у Силицијумској долини. Своју компанију „Фрејм” удружио је са америчком компанијом „Nutanix” за износ од 156 милиона долара, а искуства највеће тзв. акцизиције једног стартапа поделио је са својим суграђанима.

Николу Божиновића његови суграђани памте као вођу студентских протеста. Он се сећа тог времена али са њима, пре свега, жели да подели како је у протеклих 18 година, колико живи у Америци, успео да оствари своју визију.

„Бил Гејтс, кад је правио први оперативни систем, није знао да ће на томе цео свет да ради, мислим они су рачунали да ће то да задовољи потребе пар хиљада неких ентузијаста, а да се онда развило у нешто много веће, Исто важи за све неке друге технологије, али битно је да имаш визију шта је могуће и да онда будеш врло упоран и ефикасан и да тврдо радиш”, каже Никола Божиновић, оснивач компаније „Фрејм”.

За бројне Нишлије није било довољно места у стартап центру па су убрзо сви морали да се преселе у амфитетар на Електронском факултету. Већина њих зна шта значи софтвер „Фрејм” који омогућава да се користе апликације у такозваном клауду.

„То значи да ви иначе имате неке програме на свом компјутеру и тако су ствари функционисале деценијама уназад. Ти програми морају да се инсталирају на компјутер и тако даље. Оно што је Фрејм направио то је да програми више не морају да се инсталирају на компјутеру него стоје у том неком клауду”, објашњава Исток Павловић из Маркетинга „Фрејма”.

Овај софтвер користе велике корпорације које у свом систему имају на хиљаде компјутера. „Фрејм” последњих година унапређују тимови у Београду и Нишу.

„Ја сам тренутно на позицији езер тим лида, дакле езер је мајкрософтова клауд платформа и ја једноставно водим тај пројекат за интеграцију Фрејма и езер клауд платформе”, каже Далибор Алексов који ради у Нишу у компанији „Фрејм”.

То што ће Ниш коначно добити научно технолошки парк за Божиновића је добра вест, јер спрега науке и индиустрије даје добре резултате.

„Потребно је пар ствари, ја мислим да оне нису немогуће. Прва ствар је да реално видимо где смо и шта смо, да немамо неке снове и да не правимо неке куле у облацима, него да имамо пар области на које ћемо да се фокусирамо”, сматра Никола Божиновић.

„Фрејм”, као део компаније „Nutanix”, сада жели да један од развојних центара овог гиганта поред Америке и Индије, буде и у Србији.

 

број коментара 0 пошаљи коментар