Сточари на Јавору спремни за зиму

На Јавору још нема много снега, али су ноћи изузетно хладне. Поучени искуством оштрих и дугих зима сточари на падинама ивањичких планина на време су спремили доста жита и силаже за исхрану стоке.

Прелепа пространства, зима у Кушићима очас посла претвори у ледене пејзаже. На хиљаду метара надморске висине ивањичко село још није завејано, али знајући ћуд Јавора мештани се припремају за хладне дане.

„Треба спремити за стоку прво хране, па после гледати, чистити, полагати и то. Баш је тешко, а све је јефтино. Млеко не можеш продати, сир не можеш продати, телад и она ту и тамо. Начисто је тешко”, жали се Станија Бошковић из Кушића.

Посла имају доста јер свакодневно брину о тридесетак грла крупне стоке. Уз краве, бикове и јунице Бошковићи тове и прасиће. И година је, кажу ови дугогодишњи сточари, била тешка и кишна.

„Тешко су људи, овај, сено укосили и тако да прави, ми смо направили мало силаже, једно три четири вагона и премили смо жита доста и сад ето ти. Зима, ко зима, докони прихрањујемо ово и тако”, каже Станимир Бошковић из села Кушићи.

Навикли су житељи удаљених ивањичких планинских села на дугу и хладну зиму. Понекад, због високих сметова данима не могу да оду до комшија или продавнице.

За сада им децембар не прави велике проблеме, све је проходно, а они су спремни да на Јавору зимују.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. јул 2025.
21° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом