Сточари на Јавору спремни за зиму

На Јавору још нема много снега, али су ноћи изузетно хладне. Поучени искуством оштрих и дугих зима сточари на падинама ивањичких планина на време су спремили доста жита и силаже за исхрану стоке.

Прелепа пространства, зима у Кушићима очас посла претвори у ледене пејзаже. На хиљаду метара надморске висине ивањичко село још није завејано, али знајући ћуд Јавора мештани се припремају за хладне дане.

„Треба спремити за стоку прво хране, па после гледати, чистити, полагати и то. Баш је тешко, а све је јефтино. Млеко не можеш продати, сир не можеш продати, телад и она ту и тамо. Начисто је тешко”, жали се Станија Бошковић из Кушића.

Посла имају доста јер свакодневно брину о тридесетак грла крупне стоке. Уз краве, бикове и јунице Бошковићи тове и прасиће. И година је, кажу ови дугогодишњи сточари, била тешка и кишна.

„Тешко су људи, овај, сено укосили и тако да прави, ми смо направили мало силаже, једно три четири вагона и премили смо жита доста и сад ето ти. Зима, ко зима, докони прихрањујемо ово и тако”, каже Станимир Бошковић из села Кушићи.

Навикли су житељи удаљених ивањичких планинских села на дугу и хладну зиму. Понекад, због високих сметова данима не могу да оду до комшија или продавнице.

За сада им децембар не прави велике проблеме, све је проходно, а они су спремни да на Јавору зимују.

Остали аутори: Силвија Пашајлић
број коментара 0 Пошаљи коментар