Девет деценија школе у Кушићима

Јубилеј значајан за развој школства ивањичког краја, деведесет година рада, обележила је осмогодишња школа "Мајор Илић" у Кушићима, која се по броју ђака разликује од других школа у планинским крајевима.

И садашњи и некадашњи ђаци школе која наставља традицију једне од првих образовних установа у Моравичком округу, основане у Миланџи 1833. мисле да је њихова школа најбоља.

"Моја школа у Кушићима је најбоља на свету", каже ученик Борис Стаменић.

Управо зато је и некадашњи учитељ Богдан Циврић у родном месту основао фонд за најбоље математичаре и ђаке генерације.

"Да дам за ову школу која је наследила ту миланџанску школу и коју сам ја учио, да их подстакнем да мало више раде, пошто су ови крајеви су веома са бистром децом", каже Богдан Циврић, некадашњи учитељ.

Осмогодишња школа која носи име јунака Јаворског рата, Мајора Илића почела је са радом пре девет деценија.

"Посао је био мучан као и сваки у то доба. Међутим, овде је народ врло отресит, горштачки, бистар, паметан. Они су знали ако хоће у свет морају имати школу", истиче Емилијан Протић, аутор монографије о школи.

На богату историју подсећају сачуване скамије и стари школски дневници пуни имена ученика који су достигли академска звања.

"Трудимо се да идемо у корак са временом. За разлику од других неких планински ивањичких села број ђака и овде се смањује, али у много мањој мери. Тако данас да имамо 61 ученик и 7 предшколаца", наводи Милован Миловановић, директор ОШ "Мајор Илић".

У жељи да наставе блиставу традицију једне од најстаријих у ивањичком крају у школи у Кушићима нестрпљиво чекају реконструкцију која ће им обезбедити боље услове.

број коментара 0 пошаљи коментар