Стари тешко живе у Косовској Митровици

У северном делу Косовске Митрице има пет стотина корисника социјалне помоћи. Скоро петина су старији грађани, већином расељени са југа Косова и Метохије. Међу њима су и Сава и Нада Богићевић. Живот им, кажу, није лак, али кад су међу својима лакше подносе невоље.

Иако су смештени у стану од 60 квадрата, кухиња је кажу њихов дом. Стигли су пре 11 година из Дреновца, села код Клине. Иза њих је имање и две куће и теренски рад на грађевини, а од 27 година рада са циглама и малтером остала је пензија од 11.000 динара. Остала је Сави и Нади Радосављевић и заједничка старост и брига Центра за социјални рад.

"Примамо сад 5.000 динара, од тога узимамо мало дрва, неки пут за храну, јуче су дали један џак брашна и конзерве неке да останемо живи, да је моје ово ја би сад срећан био", каже Сава Богићевић из Косовске Митровице.

Старост није лака где год био, каже Сава. Деца долазе али је њихов живот, њихов пут а његов са Надом испуњен заједништвом дугим 56 година.

"Од прошле године ја нисам изашла да прошетам, не могу сад на степенице, он ми је највећа помоћ он ми све принесе све ја не могу ништа", наводи Нада Богићевић из Косовске Митровице.

"Шта жели баба, ја јој принесем и скувам да једе да се поправи мало, најчешће кромпир, млеко пасуљ", каже Сава Богићевић.

Ослоњени једно на друго, Богићевићи додају да се све муке лакше подносе уз осмех. Поручују да је здравље и заједништво највеће богатство. Нади је највећи понос добар брак, а Сави жеља да поново под руку прошетају улицом.

број коментара 0 пошаљи коментар