Незадовољни прокупачки адвокати

Један прокупачки адвокат поднео је прву кривичну пријаву против основног јавног тужиоца у том граду због, како тврди, фаворизовања појединих адвоката у ангажовању по службеној дужности. У судовима и тужилаштвима већ одбацују оптужбе и тврде да раде по закону.

Адвокати из Прокупља и Блаца, Слободан Д. Стојановић и Ивица Павловић, своје тврдње поткрепљују списком ангажованих бранилаца по службеној дужности у последње четири године, по захтеву Основног јавног тужилаштва у Прокупљу. Кажу да се на њему јасно види несразмера у броју поступања, иако би она требало да буду приближно једнака код свих регистрованих адвоката.

"За првих једанаест месеци нисам ниједном постављен, док је нпр. један адвокат , који је уписан после мене, постављен шест пута за месец и двадесет дана. Ту се углавном постављају адвокати, који су некада радили у полицији и тужилаштву", каже Слободан Д. Стојановић, адвокат из Прокупља.

Слична искуства имају и када је реч о њиховом ангажовању у поступцима пред Основним јавним тужилаштвом у Куршумлији.

"Ја ниједном нисам изабран за браниоца по службеној дужности, док су одређена лица два пута, чак одређена особа и три пута узастопце бирана по службеној дужности", наводи Ивица Павловић, адвокат из Блаца.

У Судовима и Тужилаштвима у Топличком округу одбацују оптужбе адвоката. У писаним одговорима РТС-у истичу да браниоце искључиво ангажују по редоследу са списка, који им је Адвокатска заједница у Прокупљу доставила..

Ангажовање бранилаца по службеној дужности, иако адвокати нерадо говоре о томе, њима доноси пре свега, одговарајућу финансијску сигурност и солидне приходе, што је веома важно, пре свега онима који су почетници у овом послу.

Питањем да ли има или не фаворизовања у топличком правосуђу, бавиће се и надлежно тужилаштво, по кривичној пријави за злоупотребу службеног положаја и фалсификовање службене исправе.

За то време, у Адвокатској комори у Нишу, тврде да нису упознати са проблемима својих чланова и истичу да су они свакако били прва адреса за помоћ.

 

 

број коментара 1 пошаљи коментар
(понедељак, 03. дец 2018, 18:56)
Budjenje [нерегистровани]

Advokati su u pravu

Bravo za mlade advokate, neko mora da pocne.