Персонални асистенти за особе са инвалидитетом у Шапцу

Удружења параплегичара мачванског округа има педесетак чланова, од којих је већина са стопроцентним телесним оштећењем. Први пут у Шапцу, потписани су уговори са персоналним асистентима чије ће услуге користити пет особа са инвалидитетом из тог града.

После саобраћајне несреће, пре дванест година, Славољуб Авдић из Шапца остао је непокетан. Успешно игра стони тенис, а уз помоћ персоналног асистента, завршава и свакодневне обавезе.

"Одласци на тренинге, пошто водим Стонотениски инвалидски клуб ‘Мачва’, одласци у банку, код књиговође, одласци на различите састанке, тако да је то са њим сада веома олакшано", каже Славољуб Авдић из Шапца, а персонални асистент Миле Раусављевић додаје:

"Много значи, зато што сам боље упућен, и лакше ћу човеку да помогнем. Све што му буде тебало.''

Персонална асистенција, пут је до самосталног живота особа са инвалидитетом. Незапосленост је, кажу, и даље њихов највећи проблем.

"Особе са тежим обликом инвалидности теже проналазе запослење, из простог разлога што је то радно место тебало прилагодити, те се онда послодавци у већини случајева одлучују на плаћање казни, него да улазе у саму ту причу. Не могу да кажем да је закон о професионалној рехабилитацији и запошљавању особа са инвалидитетом лош, напратив", наводи Славиша Савић, секретар Удужења параплегичара мачванског округа.

Иакао већина јавних установа и стамбених зграда у Шапцу има прилазне рампе, у свакодним активностима, препрека је још много.

"Не заборавите да многе особе са сензорним оштећењима, не могу функционисати, баш из тог разлога, што немају јасне показатеље где се и на ком спрату налази која институција и канцеларија. Немају то означено на брајевом писму, немамо гестовне преводиоце у одеђеним институцијама", додаје Славиша Савић.

Особама са инвалидитетом кретање у граду отежавају ивичњаци и непрописно паркирана возила. Уз помоћ песоналних асистента чије ангажовање је подржао и град, бројне баријере се, кажу, лакше савладају.

број коментара 0 пошаљи коментар