Слабовиди маратонац трчи за боље услове за пријатеље

Претходних дана, у Србији, Црној Гори и Босни и Херцеговини представљена је књига "Маратонац" Александра Бојића и филм Марка Новаковића о слабовидом маратонцу Горану Николићу. Кроз места у три државе он је истрчао 55 маратона за 55 узастопних дана и надмашио Гинисов рекорд.

Књига и филм, настали уз подршку Делта фондације и Ротари дистрикта 248. Филм "Отворених очију" приказује се вечерас у 20:10 и на нашем Другом програму РТС-а.

"Слабовид сам од рођења, јер сам рођен са урођеном очном маном, али то стање ме не омета да будем равноправан са свим осталим људима; напротив, мотивише ме да максимално ангажујем све своје преостале потенцијале", каже маратонац Горан Николић.

Тако мотивисан Горан Николић, који има само пет процената очуваног вида, одмалена је померао границе, посвећен атлетици и активизму особа са инвалидитетом због чега се, и одлучио на 55 маратона за 55 дана, што је и преточено у књигу и филм.

"У филму се виде неки успеси, али сам међу корице своје књиге написао све своје бродоломе и неуспехе, поразе, веома храбро; из њих сам учио, описао сам зато што млади треба да схвате заправо, као и сви млади кад дођу на прве тренинге, кад их науче тренери, да се најпре суоче са поразом како би могли да се носе и са победом" наводи Горан Николић, који је и уравник СРЦ "Искра" у Крагујевцу.

Педесет пет узастопних маратона Горан је истрчао и да би прикупио средства за развој спортских активности особа са инвалидитетом у крагујевачкој "Искри", поставивши себи нови изазов.

"Наредни циљ је заокруживање инфраструктуре спортског центра Искра, опремање још једне фискултурне сале у оквиру Богословије у Крагујевцу, зато ћу трчати 77 маратона у Чикагу, граду у коме је најбројнија наша дијаспора", наводи Горан Николић.

И као ни за претходних 55 маратона, Горан нема дилему да ли ће у томе успети, не јурећи, како каже, ниједног тренутка за славом. Био би то нови Гинисов рекорд који ће привући светлост рефлектора, а он је ту, додаје, само да би ту светлост преусмерио на оне који је заслужују више од њега - пријатељи и особе са инвалидитетом.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво