Седам деценија кајака у Шапцу

Један од најстаријих и најтрофејнијих клубова у Шапцу, Кајак клуб „Зорка” који је овај град и Србију прославио на бројним европским и светским такмичењима, прославио је 70. годишњицу.

Настао је давне 1948. као секција за рекреацију радника Зорке. Велико интересовање Шапчана за водене спортове траје данас када Кајак клуб „Зорка” има рекордан број такмичара, чак сто педесет. Међу њима су државни, европски и светски прваци којима до медаље не постоје препреке - ни ветар, ни киша, понекад ни повреде.

Светски шампиони су и тренери - Милан Ђенадић је читаву спортску каријеру провео у овом клубу:

„Имамо и олимпијску медаљу. Са последњих Олимпијских игара имамо сребро, то је највећи спортски резултат, али сама чињеница да је клуб носилац српског кајака и да је највећи број репрезентативаца управо из Шапца, то је велика ствар.”

У години јубилеја, уз несебичну помоћ Града и Спортског савеза Кајак клуб Зорка освојио је екипну титулу у генералном пласману, једину која  је недостајала и тако постао најбољи  клуб у Србији.

Олимпијац, Миленко Зорић, није Шапчанин, али се већ пет година у бојама овог  клуба прирема за велика такмичења: 

„Тренутно се припремамо за следећу годину која нам је врло важна, јер имамо избијање норми за олимпијске игре у Токију. Мени и мом партнеру Марку је потребно да будемо међу првих шест чамаца у свету.”

На свечаности поводом јубилеја, значајна имена српског спорта, бивши председници и чланови клуба којима су уручене плакете.

„Ја мислим да је велика и важна подршка града свим спортистима и спортовима, а вечерас је кајак на реду због прославе”, истиче Дане Корица, легенда југословенске атлетике, „али није мала ствар кад неко из овог града освоји сребрну медаљу на Олимпијским играма. То је велика ствар и за град и за Србију.”

Шабачки кајакаши имају заједнички сан-да коначно, после промене шест адреса добију свој дом, јер док једни владају светским кајаком, по узору на њих,  на Сави тренирају неки нови клинци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво