Банатско Карађорђево: Сопствена фирма уз помоћ НСЗ

До краја године очекује се још један циклус програма Националне службе за запошљавање којима се заинтерсованима за отварање сопствене фирме даје 180 хиљада динара. У зрењанинској регији кроз три овогодишња циклуса 77 лица је отворило предузећа, занимљиво и у сеоским срединама.

Педесеттрогодишња Верица Марчетић из Банатског Карађорђева код Житишта, са 18 година радног стажа и након више година чекања на евиденцији незапослених, одлучила се да у свом селу покрене сопствено предузеће.

Укључила се у програм Националне службе за запошљавање, а таленат за израду торти и слаткиша искористила је као идеју за пословну прилику и отворила радионицу за производњу колача. Недавно је са својим домаћим банатским слаткишима освојила прво место на сајму хране у Београду и нада се да ће јој то помоћи за бољи пласман производа.

"Волела бих да могу да надјем неко тржиште где могу да пласирам своје производе, неку мању продавницу или тако нешто. Да могу ипак да имам неку сигурност, да то добијем. Ово што ја направим ја продам, али продајем овако у селу, али бих волела да то може да заживи", каже Верица Марчетић из Банатског Карађорђева.

Село Карађорђево код Житишта има близу три хиљаде мештана, а млади се све чешће одлучују за сопствени бизнис. Двадесетдеветогодишњи Мирко Влајић отворио је ауто-електричарску радњу.

"Помогло ми је за првих годину дана, не морам да размишљам о администрацији, порезима и доприносима. Тако да није лоше за почетак", наводи Мирко Влајић, аутоелектричар.

Такође уз подстицајна средства намењена самозапошљавању, у овом истом селу Јелена Агбаба покренула је радионицу за израду металних профила. Ослања се на браварски и варилачки занат свог супруга, а планирано је проширење погона уз запошљавање радника.

Александра Штрбац из зрењанинске филијале Националне службе за запошљавање каже: "Седамдесет седам лица ће ове године, односно отворили су своје сопствене фирме и у децембру има изгледа да буде још један круг тако да ће вероватно тај број бити и већи." 

Једнако су популарни програми преквалификације и стицања стручне праксе у привреди, јер у великом проценту та лица постају будући радници тих предузећа. У пет општина средњег Баната на евиденцији је тренутно око 12 хиљада незапослених.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво