Станари десетоспратнице у Суботици без грејања још два месеца?

Станари десетоспратнице у насељу Прозивка у Суботици температуре испод нуле дочекали су без грејања. Градска топлана - док се квар, чији узрок још није утврђен, не отклони - неће моћи да им испоручује топлотну енергију.

Око 180 станара зграде у улици Ловре Брачуљевића 45 од почетка грејне сезоне нема топле радијаторе. Квар се догодио на инсталацијама које су у темељима објекта.

„Ради се о цурењу унутрашње грејне инсталације које онемогућава не само функционисање тог система, него онемогућава и да се та зграда напуни водом. Сметње на функционисању унутрашњих инсталација нису у ингеренцији Топлане”, каже Давор Андрашић, извршни директор за енергетски систем Суботичке топлане.

Док се решење тражи, станари се догревају на разне начине.

Тихомир Ружић каже да се сналазе:

„Користимо радијаторе на струју, пећи, калорифере, увијамо се у ћебад. Није проблем за нас одрасле, сналазимо се, ту је велики пролем за породице са малом децом. То је за њих страшан проблем.”

Лајош Фазекаш, управник зграде истиче да се греју на струју:

„То ствара још један проблем, да ће се оптеретити каблови и инсталације у згради.”

Градско јавно предузеће за становање ангажовало је пројектантску кућу за израду решења измештања инсталација и понудило станарима двогодишњу отплату на рате.

„Ми смо већ у преговорима са извођачима који би дали понуду на основу пројектног решења и предмера радова и приступило би се извођењу што пре због хитности случаја”, истиче Горан Бекоња, шеф службе становања ЈП за урбанистичко планирање и становање Суботица. „Ми бисмо платили пројекат и извођење радова, уз сагласност стамбене заједнице и те трошкове би они надокнадили у наредне две године.”

„Решење је да пристану станари на позајмицу коју нам нуди Дирекција. Ако то желе”, каже Лајош Фазекаш, управник зграде.

Ако и пристану на улагање у нове водове, радијатори у десетоспратници у илици Ловре Брачуљевића 45, биће хладни још најмање два месеца.

број коментара 0 пошаљи коментар