Друштвено користан рад ученика у Лесковцу

По новом правилнику Министарства просвете који је донет 15.септембра за непримерено понашање ученика, осим дисциплинске мере одређују се и активности друштвено корисног рада. Лесковачка основна школа "Светозар Марковић" прва је у Србији почела да примењује нови правилник.

Ученику који је учествовао у тучи уз смањену оцену из владања наложено је да сакупља лишће у дворишту. Ђак који је увредио друга у одељењу, неколико дана је одржавао хигијену у учионици. Ово су само неке од предузетих мера новог правилника о друштвено корисном раду који се успешно примењује у лесковачкој Основној школи "Светозар Марковић".

"Нама је уствари крајњи циљ да ученик схвати одговорност односно види последицу непожељног понашања. Тај друштвено користан рад не треба да прихвати као нешто лоше", каже Тамара Јанковић, директорка О.Ш "Светозар Марковић" из Лесковаца.

Дете је огледало породице, кажу стручњаци, и зато је сарадња са родитељима кључна. Да се о проблемима не ћути већ да се решавају на најбољи начин.

"У време нашег одрастања тај друштвено користан рад је био подстицајна мера", каже мајка Виолета Томић. Додаје: „Није било страшно доћи и суботом почистити двориште од сувог лишћа, нити очистити учионице. Ја не знам зашто би се то данас третирало као понижавајуће".

Стручна служба у школи прати спровођење мера друштвено корисног рада који се не своди само на чишћење, кречење или фарбање. Ученици организују хуманитарне акције, презентације, разне радионице.

О томе Данијела Стојилковић, педагог у О.Ш "Светозар Марковић" каже: "И да тако са својим друговима и другарицама поделе своје искуство и да им кажу шта је то оно што су они из тога корисно научили".

И у Основној школи "Васа Пелагић" која има 700 ученика у два случаја непримереног понашања одређене су мере друштвено корисног рада. Води се рачуна кажу о достојанству, узрасту ученика, тежини прекршаја.

"Врло често ми имамо ситуацију да сами родитељи кажу дајте им нешто нека раде, нека буду кажњени ако почине неку повреду", истиче Александар Цинцар Јанковић, директор лесковачке О.Ш. "Васа Пелагић".

Новим правилником који се већ примењује у 5 од 8 градских основних школа у Лесковцу надају се да ће се полако искоренити вербално насиље које је присутно свакодневно.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво