Идејно решење за галерију у Пожаревцу

У кући Милене Павловић Барили отворена је изложба "Кућа снова, надреализам у ентеријеру", којом уметница Ана Вуковић представља идејно решење за уређење тог простора у складу са делима наше сликарке.

Кроз лавиринт боја карактеристичних за фасаде италијанских кућа посетилац се одваја од реалности и улази у свет снова Милене Павловић Барили. Тако је уређење њене родне куће и галерије у Пожаревцу видела Ана Вуковић у оквиру своје докторске дисертације „Кућа снова, Надреализам у ентеријеру". 

 

„Њен рад, живот и она као личност ме је одувек инспирисала на врло мистичан начин. Тако да је било интересантно покушати да оствариш оно што је било невидљиво на њеним сликама", објашњава Ана Вуковић, дизајнер ентеријера.

Идејно решење чине три целине које симболично представљају три фазе у животу Милене Барили: Њујорк, Европа и детињство.

„Заправо, дело Милене Павловић Барили реализујемо као 3Д виртуелни простор, тако да се посматрач, када жели да се сусретне са њеним делом нађе увучен у њену концепцију слике", каже Миланка Тодић, историчарка уметности.

Фондација „Миленин дом" ускоро планира и проширење простора, па је могуће да ће неке од идеја младе уметници бити и примењене.

 

број коментара 0 пошаљи коментар