Продаја пепела из термоелектрана

Пепео из термоелектрана велики је еколошки проблем. Највише су угрожени грађани који живе у близини депонија пепела, попут мештана села Кленовник код Костолца. Једно од решења овог проблема је продаја пепела у грађевинске сврхе, чиме би се смањило његово одлагање на депоније.

Како је живети поред депоније пепела добро знају мештани Кленовника код Костолца. Засипање пепелом њихових кућа које их је годинама мучило, тренутно је санирано, али пепео из Термоелектрана Костолац и даље се одлаже на ободу њиховог села. Дугорочно, тај проблем могао би бити решен комерцијалном употребом пепела. ТЕ-КО Костолац већ је цементари у Поповцу испоручио 12.000 тона пепела из термоелектрана.

Горан Стефановић, инжењер производње у ТЕ-КО "Костолац" каже да је тренутно у току реализација другог уговора: "Он предвиђа продају пепела од тридесет хиљада тона. Самим тим што пепео неће бити одложен, од великог је значаја за заштиту животне средине, а такође вреди споменути да је и енергетска ефикасност овог система за пријем, припрему, транспорт и депоновање пепела, далеко већа јер нема утрошка електричне енергије, која је потребна да се овај пепео транспортује до саме депоније пепела".

Само у Термоелектрани "Дрмно" сваког сата, као продукт сагоревања угља, настане 120 тона пепела. Највећи део заврши на депонији код Кленовника.

"Пепео који се продаје је сув пепео. То је пепео испод електро филтера и он служи за продају. А на депонију се транспортује пепео који је предходно угушћен одређеном количином воде и шљаке", додаје Горан Стефановић, инжењер производње у ТЕ-КО "Костолац".

За сада се пепео највише користи у цементној индустрији, али има примену и у изградњи путне инфраструктуре. Годишње у ЕПС-овим термоелектранама настане шест милиона тона пепела. Иако је његова комерцијална употреба релативно мала, продаја би могла бити трајно решење за одлагање пепела, а самим тим и за заштиту животне средине.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво