Годишњица битке на Кадињачи

На Кадињачи крај Ужица обележена је 77. годишњица битке. Положено је цвеће, одржан парастос и програм којим су организатори подсетили на храброст бораца Радничког батаљона, бранилаца Ужичке републике.

Последњег дана Ужичке републике, штитећи повлачење партизанских снага из Ужица, средишта слободне територије, на Кадињачи су погинули металци, пекари, ткачи, борци Радничког батаљона, њих око две стотине, иако тачан број и имена свих бораца никада нису утврђени.

Деценијама после, Ужичани, потомци и поштоваоци са свих страна бивше земље и различитих генерација на данашњи дан подсећају на њихове жртве и отпора фашизму.

Кадињача није место окупљања само 29. новембра већ је често походе туристи и поштоваоци антифашистичке традиције, ове године више од двадесет хиљада, међу којима је све више странаца.

"Овде долазе свакодневно екскурзије, посетиоци на Кадињачу, да обиђу ово легендарно место, да обиђу место где су погинули и спомен-костурницу где су сахрањена тела 132 борца", каже Славица Срефановић, директорка Народног музеја у Ужицу.

Борба на Кадињачи била је и крај Ужичке републике, која још није добила потпуно историјско осветљење, лишено идеолошких предзнака.

број коментара 0 пошаљи коментар