Због мера приштинских власти угрожен рад Народне кухиње у Грачаници

Приштинске власти су, увођењем такса на робу из централне Србије, блокирале и достављање намирница за Народну кухињу у Граначици, чији се број корисника и даље повећава.

Народна кухиња "Мајка девет Југовића" већ 17 година обезбеђује оброке за више од две хиљаде корисника на Косову и Метохији. Кажу да брашна има за 4, а осталих намирница за двадесетак дана. У продавницама јужно од Ибра брашно је поскупело са 26 на 48 динара по килограму.

Увођењем такса на робу из централне Србије, приштинске власти су блокирале и достављање намирница за ову добротворну организацију, док се број корисника повећава.

"Отац сам четворо деце, молим народну кујну да ми изадје у сусрет, да ми доделите краву, како бих имао више услова за породицу. Унапред вам се захваљујем", пише један од корисника Народне кухиње.

Већ данима, стижу нови захтеви за оброке и молбе за помоћ. Србима у енклавама је све теже. Краду им стоку, отимају имовину, а залихе брашна, уља, соли, конзервиране хране, све су мање.

"Како није тешко кад не можеш , немаш кретање. Није безбедно, не смеш да отиђеш у град,ништа не... доста ми значи, кад немаш ништа, један минималац, а деца", жали се Милева Ивковић из села Стража.

Народна кухиња има шест пунктова са четири пекаре, своје фарме оваца, коза, крава, живине, бикова.

Четрдесет хектара земље обрађују и узгајају све што могу, али без жита и брашна из Централне Србије, хлеба нема.

"Ситуација није лака, тешка је, првенствено што је сада зимски период, па је све теже доћи до наши корисника, а друго што се намирнице у магацину драстично смањују, али се надамо да ће се ускоро наћи решење за намирнице које су потребне за рад народних кухиња. Хуманитарна помоћ не подлеже плаћању таксе, али зато траже да на папирима стоји Република Косово - ми то нећем одрадити", каже Светлана Стевић из Народне кухиње Епархије Рашко-призренске "Мајка девет Југовића".

Из ових кухиња оброци се свакодневно развозе до удаљених села, прелази се 840 километара, али тај хлеб, кувана јела, одећу и обућу која такође стиже, ови људи очекују.

Љубисав Савић из Зебинца каже: "Деца расту, посао нема, сваки дан је тежи."

"Тешко, тако се живи. Посао нема, деца не раде нигде, а много ми значи, како не... откуд би купили, имамо минималац - 11.000", додаје Славица Денић из Страже.

Неретко, Срби купују и сопствена дрва, јер њихове шуме секу Албанци и продају им огрев.

Јавног превоза нема у овим српским енклавама и тако изоловани и уплашени они чекају још једну зиму.

У народној кухињи "Мајка девет Југовића" ипак верују да ће помоћ убрзо стићи, да ће такса бити укинута и да ће ова хуманитарна организација наставити да збрињава угрожене у Косовском Поморављу.

 

број коментара 0 пошаљи коментар