У Банату као некад за Дан републике

Некадашњи Дан републике у Банату се традиционално обележавао окупљањем више породица које су припремале месне ђаконије за читаву наредну годину. У неким местима тај обичај није заборављен.

Породица Ђурица из Качарева код Панчева некадашњи празник, Дан републике, обележава исто као и пре пола века. Овај дан искористили су за спремање кобасица, пршуте, кулена и сланине по којој је ово село и познато, али и за дружење и евоцирање успомена.

"Ово је традиција коју смо преузели од наших предака. Они су то почели да обележавају на овај начин 29. новембра после 1944. године и ми то једноставно и даље радимо, мада то више није као некад, али и даље чувамо неке обичаје", каже Милорад Ђурица, из Качарева.

Најстарији из породице Ђурица је Драган, који је први још у родном месту у околини Книна на овај начин славио Дан републике. Стигао је у Качарево да се подсети на давно прошла времена.

"Ево и ја сам дошао данас у Качарево да се подсетим на успомене из времена када смо се дружили у мом крају и сад видим да и овде има људи и из моје Стрмице код Книна и околине.То је лепа навика и треба се дружити и не дозволити да се ово заборави", каже Драган Ђурица, из Качарева.

И Растко Ђурица је дошао да помогне деди и од њега се очекује да настави традицију.

"Дошао сам да помогнем деди да исече месо, да се не мучи много и после ћемо од овог да правимо роштиљ и није ми тешко", наводи унук Растко Ђурица.

А некадашњи празник није се могао замислити без домаћих чварака и зато најодговорнији посао овде има Вељко Шуша, који зна како се добијају најквалитетнији чварци.

"Најважније је да су исечени како треба и мора се нон-стоп мешати да не изгоре, јер ако се то деси онда не ваља, осети се маст и нису добри", објашњава Вељко Шуша из Качарева.

Качаревци ове некадашње дане празника сад користе и да би се добро припремили за своју "Сланинијаду" на којој ће гостима понудити бројне производе по којима су постали препознатљиви.

број коментара 0 пошаљи коментар