Тврђава Звечан - симбол српског народа на северу Косова и Метохије

Између рудника Трепча и Косовске Митровице је Звечан, средњовековно утврђење, на чијем врху који досеже скоро 800 метара надморске висине вијори српска застава. Звечан је у историјском, архитектонском, културном и патриотском смислу, био и остао симбол Срба који овде живе дуже од хиљаду година.

Тврђава Звечан датира из 11. века. Била је, најпре, погранични стожер, чувар Трепчиних рудника, који су овде основани, у време, краља Милутина, почетком 14. века. Трепча је била симбол успона српске економије средњег века а Звечан не само утврђење већ и двор.

"Ово је пут, који на неки начин спаја Моравско-вардарску долину са овим крајем Косова, дакле даље и ка Метохији. Дакле на тим воденим деловима тадашње средњевековне Србије и самим тим, можемо рећи, да то тада и дан данас је више стратешког него неког другог значаја", објашњава Јован Алексић, историчар из Косовске Митровице.

Звечан је митско место српске историје, где је Стефан Немања обавио молитву уочи боја код Пантина 1168. године. Два века касније, у династичким борбама, између краља Стефана Дечанског и његовог сина цара Душана, Дечански је заробљен и пребачен у Звечан, где умире.

"Данас је тврђава Звечан симбол српског народа на овом простору, на простору Косова и Метохије и сама чињеница да се на њој вијори српска тробојка, показује нашу жељу за останком на овим просторима и чини ми се да све док се вије наша тробојка на Звечану, дотле ће бити и нас", каже Јован Алексић.

"Увек се лепрша, види се са свих страна, посебно из централног Косова, и верујте, чим изађете из Приштине према Косовској Митровици кренете, може да видите ту заставу. Свима нама нам је лепше и лакше када је видимо како лепрша", каже Љубо Пантовић из Звечана.

Покушај Аустријанаца да освоје Звечан 1689. није успео, тако да је у 18. веку запустео.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво