Албанци у Прешеву и Бујановцу обележили Дан заставе

Државни празник Албаније, Дан заставе, Албанци из Прешева и Бујановца, обележили су истицањем заставе на зградама општина, Националног савета и културно-уметничким програмом.

Поред општинске и српске заставе, на згради Општине Прешево, испред које се окупило стотинак грађана, истакнута је застава Албаније.

„Треба да размишљамо о будућим генерацијама, да им пренесемо мир и љубав”, нагласио је Шћиприм Арифи, председник Општине Прешево. „Имамо проблеме, али они не треба да нас деле, већ спајају како бисмо их решили. То је моја жеља, да наредне године решимо проблеме које имамо.”

И у Бујановцу је на зградама Општине и Националног савета постављена је застава Албаније.

„Оно што је већ неколико година уназад, више од деценије наша политичка борба јесте да укинемо рестрикције које је држава поставила о заштити права и слобода националних мањина, а то је слободна употреба нашег симбола у свим институцијама у којима делујемо”, рекао је Шаип Камбери, председник Општине Бујановац.

„Као Албанци”, истиче Рагми Мустафи, председник Националног савета Албанаца, осећамо да је то наша национална застава, то је исто као кад питаш друге да ли би променили заставу, то је оно што ми осећамо, хисторично за нас.”

У сали Дома културе у Бујановцу, поводом Дана заставе, организован је културно-уметнички програм.

 

 

број коментара 0 пошаљи коментар