Из Драгочева, до лекара само трактором

Мештани Драгочева, села на падинама Рогозне, удаљеног 40-так километара од Новог Пазара, три деценије чекају на изградњу пута. До села се може стићи само теренским возилом или трактором.

До села Драгочева, подно планине Рогозне, ни по сувом земљаном путу, због великих неравнина, не може се стићи без теренског возила или трактора.

Зими, када завеје снег, не могу ни до лекара, каже Драган Милетић:

„Не може да нам дође ветеринар, не може да дође доктор, ни хитна помоћ, не може ни поп да нам дође. Ми имамо цркву не можемо до цркве, не можемо до гробља.”

„Ја сам имао болесника, умро је”, каже Славо Луковић. „Три и по године морали смо на санке да сводимо до трасе. Деца су ручно насипала - ми смо били као таоци, пут је затрпан и нико главу није окренуо.”

Најближа четворогодишња школа и продавница удаљене су од села више од пет километара. Школски аутобус не долази до села због лошег пута.

Седамдесетих година, по речима Милована Павловића, било је шездесеторо деце. Сада су домаћинства старачка. 

Куцали су кажу на многа врата у нади да ће и добити асфалт. У јулу ове године упутили су и званични захтев Општини. Одговор још чекају.

„Пошто смо до сада располагали скромним капацитетом. То су били неки фапови, камиони носивости седам кубика, а прича о путу који је на 40 километара од мајдана који ми користимо тако да у једној тури имамо 80 километара, што је за наше услове неизводљиво”, каже Мујо Шаћировић, директор Јавног предузећа за уређење грађевинског земљишта Нови Пазар. „Ове године уложили смо скоро 250.000 у обнову механизације, купили нове камионе и остало. Нажалост, ова година је била каква јесте, са много кишних дана тако да смо те путеве који су најугроженији, најдаљи још нисмо стигли да санирамо, наставићемо са радовима.”

У Драгочеву има 25 домаћинстава. Када би се изградио пут могли би, кажу, да продају своје производе - млеко, сир и кајмак - и да остану на својим имањима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво