Пропала немачка фирма у Смедереву, радницима дугује три плате

Немачка компанија ПТЦ отворила је огранак фабрике у Смедеревској индустријској зони 2016. године. Тада је најављено да ће za пет година, на колико је уговор потписан, у фабрици за прераду и паковање морске рибе "Сервфуд Смедерево" радити најмање 300 радника. Међутим, инвеститор се повукао, а 30-ак радника остало је на улици.

У фабрици за прераду и паковање рибе, запослене су углавном жене, којима уговори о раду трају до краја ове године. Међутим, у септембру им је речено да не долазе на посао, јер је инвеститор одустао од фабрике. Тада су добиле и последњу зараду.

 

Због бојазни да неће моћи да пронађу други посао, не желе да откривају идентитет. Међу њима је и једна трудница.

„Као трудницу морају да ме приме, али иначе ништа овако не може да се промени, било шта да се уради, док они мени не дају званичан отказ.”

„У међувремену неки су дали отказ и отишли у друге фирме, ми који нисмо успели да нађемо други посао, ми смо још увек ту и ево тражимо једноставно од инвеститора да испоштује наше уговоре, ништа више.”

Немачка компанија ПТЦ је почетком године отишла у стечај, али је убрзо добила нове власнике и назив који су тада одлучили да задрже српски огранак и педесетак радника, јер у фабрици никада није радило обећаних три стотине.

Међутим, без објашњења, одустали су пре три месеца. Халу од 4.200 квадрата у којој су пословали, изградио је град за око 300 милиона динара из кредита, а уговор сачињен на пет година о закупу, раскида се.

„Оно што је врло битно за нас је да фирма и компанија која излази из хале, све своје обавезе према граду изврши, а наравно да ћемо се залагати да се и обавезе према радницима који су радили такође испуне”, каже градоначелница Смедерева Јасна Аврамовић.

Град тренутно преговара са два нова инвеститора која су заинтересована за изнајмљивање хале. Међутим, радницима фабрике која више не постоји у Смедереву до краја године дуговаће се четири плате и доприноси, а без решења о прекиду радног односа, које нема ко да им потпише, не могу даље да остварују своја права.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво