Пропала немачка фирма у Смедереву, радницима дугује три плате

Немачка компанија ПТЦ отворила је огранак фабрике у Смедеревској индустријској зони 2016. године. Тада је најављено да ће za пет година, на колико је уговор потписан, у фабрици за прераду и паковање морске рибе "Сервфуд Смедерево" радити најмање 300 радника. Међутим, инвеститор се повукао, а 30-ак радника остало је на улици.

У фабрици за прераду и паковање рибе, запослене су углавном жене, којима уговори о раду трају до краја ове године. Међутим, у септембру им је речено да не долазе на посао, јер је инвеститор одустао од фабрике. Тада су добиле и последњу зараду.

 

Због бојазни да неће моћи да пронађу други посао, не желе да откривају идентитет. Међу њима је и једна трудница.

„Као трудницу морају да ме приме, али иначе ништа овако не може да се промени, било шта да се уради, док они мени не дају званичан отказ.”

„У међувремену неки су дали отказ и отишли у друге фирме, ми који нисмо успели да нађемо други посао, ми смо још увек ту и ево тражимо једноставно од инвеститора да испоштује наше уговоре, ништа више.”

Немачка компанија ПТЦ је почетком године отишла у стечај, али је убрзо добила нове власнике и назив који су тада одлучили да задрже српски огранак и педесетак радника, јер у фабрици никада није радило обећаних три стотине.

Међутим, без објашњења, одустали су пре три месеца. Халу од 4.200 квадрата у којој су пословали, изградио је град за око 300 милиона динара из кредита, а уговор сачињен на пет година о закупу, раскида се.

„Оно што је врло битно за нас је да фирма и компанија која излази из хале, све своје обавезе према граду изврши, а наравно да ћемо се залагати да се и обавезе према радницима који су радили такође испуне”, каже градоначелница Смедерева Јасна Аврамовић.

Град тренутно преговара са два нова инвеститора која су заинтересована за изнајмљивање хале. Међутим, радницима фабрике која више не постоји у Смедереву до краја године дуговаће се четири плате и доприноси, а без решења о прекиду радног односа, које нема ко да им потпише, не могу даље да остварују своја права.

број коментара 1 пошаљи коментар
(четвртак, 29. нов 2018, 13:58)
глас разума [нерегистровани]

О томе се наравно ћути...

...а да је у питању домаћа фирма, власника би разапели досад на крст, а тема се не би скидала са насловних страна и ударних вести...И то је нажалост Србија данас. Србија у којој домаћи привредник и даље чека равноправан третман као неко са стране...не знам да ли је то у било којој другој земљи исто тако, баш бих волео да чуејм и искуства из других земаља.Да неко сад не помисли да сам противник страних инвестиција, далеко од тога, али сматрам да мора постојати макар равноправан третман за све наше људе у својој земљи, јер тамо преко га неће имати, увек ће домицилни привредници бити позитивно дискриминисани...јер тако се то ради у уређеним друштвима, какво и ми претендујемо да будемо!