Канал Бегеј биће плован од Зрењанина до Темишвара

Недавно је у Темишвару представљен пројекат прекограничне сарадње Србије и Румуније на ревитализацији Бегеја. После чишћења корита од муља, канал Бегеј биће плован од Зрењанина до Темишвара. Најобимнији радови планирани су на 25 километара канала у општини Житиште.

Мање је загађивача на траси канала Бегеј, па је вода чиста при површини у делу тока кроз општину Житиште. Доказ за то је што се могу упецати рибе грабљивице попут штуке, каже риболовац из Житишта Александар Менг.

Проблем је дно канала, где има дебелих наслага наталоженог муља, каже Менг:

„Ти тешки метали су се задржавали, таложили. Тако да би било од великог значаја да се измуљи и да се ти тешки метали на неки начин елиминишу из ове воде.”

Сем измуљивања канала предвиђени су и радови на градњи бициклистичке стазе до румунске границе, али и реконструкција бродских преводница у Клеку и Српском Итебеју које имају јединствена инжењерска решења.

„Ми смо овде имали рани јавни увид просторних докумената и изузетно смо поносни на хидрочвориште у Итебеју које је обухваћено овим пројектом, а који користи систем старији од сто година и који може бити изузетан потенцијал за развој туризма”, објашњава Јелена Травар Миљевић, из Канцеларије за локални економски развој општине Житиште.

Општина Житиште очекује већ неколико година да почне реализација овог пројекта, а и раније су нудили сарадњу у складиштењу извађеног муља.

„Оно што смо ми до пре три-четири године имали у плану, то је једна парцела између Торде и Башаида, површине 110 хектара, коју смо понудили за евентуални смештај овог отпада, односно муља који се вади из Бегеја”, рекао је Митар Вучуревић, председник Општине Житиште.

Предвиђено је чишћење канала Бегеј у дужини од 40 километара од Зрењанина до границе са Румунијом. Укупна вредност радова је 13,85 милиона евра, а донација Европске уније је 11,77 милиона евра. Пошто ће се градити пристаништа и сидришта, ово ће омогућити да после шездесет година већи бродови поново заплове Бегејом.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво