Oбустављен предстечајни поступак у параћинској Стаклари

Привредни суд у Крагујевцу донео је решење о обустављању претходног стечајног поступка у „Српској фабрици стакла”. Предлагач стечаја, фирма „Вексилум Балкан”, повукла је предлог за покретање стечајног поступка.

Решење за отварање стечаја 18. априла прошле године, због наводног дуга који је, са каматама, достигао суму од 47 милиона евра поднела је фирма „Вексилум”. Суд је најпре 4. маја покренуо претходни стечајни поступак, да би, након првог укинутог решења, стечај био отворен 20. септембра прошле године.

Потом је Привредни апелациони суд, по жалби, укинуо ово решење и вратио га Крагујевцу на поновни поступак.

Крагујевачки суд је поново отворио стечај, али је уследило ново укидање 7. марта. Након тога одржано је неколико рочишта.

„Вексилум” је чак тражио изузеће стечајног судије, што је одбијено, да би 23. новембра  повукао предлог за стечај параћинске фабрике.

Решење  о обустављању претходног стечајног поступка у „Српској фабрици стакла” потписао  је председник тог суда и стечајни судија Бранислав Јововић.

Више од годину дана трајала је агонија запослених у „Српској фабрици стакла”. Са даном отварања стечаја, септембра прошле године, свим радницима Стакларе, а било их је око 800, престао је радни однос.

Са већим бројем радника склопљен је уговор о ангажовању на одређено време, док је 230 радника отпуштено без отпремнине. Сви су тужили Фабрику и сада, након што се Стаклара враћа редовном пословању, очекују повратак на радна места.

број коментара 0 пошаљи коментар