Подстицај задругарству у лесковачком крају

Четири задруге у лесковачком крају, од којих су две недавно основане, добиле су од државе 36,5 милиона динара бесповратних средстава за унапређење производње. Земљорадничка задруга „Петровић” једина је на територији Лесковца коју су основали сточари.

Од њиве до трпезе - заокружили су сточарску поризводњу без динара кредита. Пре 17 година десеторо рођака удружило је знање и капитал и основало задругу „Петровић” у Горњем Крајинцу код Лесковца.

Тове јунад, чувају краве, откупљују и прерађују млеко. Петнаест милиона динара, колико су добили од државе, искористиће за повећање производње.

„Купићу трактор који нам треба за храну за 40 јуница које треба да добијем”, истиче Зоран Петровић, директор ЗЗ „Петровић” у Горњем Крајинцу. „Треба да их увеземо. И видећемо даље, то ћемо поделити задругарима.”

Тренутно дневно откупе и прераде хиљаду литара млека. Надају се да ће брзо стићи до пуног капацитета од пет тона.

Небојша Мијалковић је у Задрузи од оснивања млекаре, и каже да је задовољан.

Помоћ државе је велика, наглашава задругар Иван Стојановић: „Да покушамо да се изборимо.Што већа количина млека, већи број радника.”

Задруга „Петровић” има тридесетак коопераната из седам села крај Јужне Мораве.

„Задовољан сам што се сарадње тиче”, каже Предраг Петровић, сточар из Горњег Крајинца. „Да није овде ја не знам где бисмо носили млеко.”

Удружују се и воћари. У лесковачком крају воће се гаји на око 9.000 хектара. Најзаступљенија је шљива. Последњих неколико година ничу и малињаци. Воћарство има перспективу кажу млади произвођачи који су недавно основали задруге.

„Чуваћемо, складиштићемо нашу робу и чекати најбољу цену”, каже Милена Митић, директорка ЗЗ „Градац воће” у Градашници. „Циљ наше задруге је да задржимо младе на селу.”

У развој задругарства Влада Србије у овој години улаже четири пута више новца него лане. Не малу помоћ пољопривредници добијају и од града.

Град Лесковац је, према речима градоначелника Горана Цветановића, до сада уложио 140 милиона динара:

„Преко 4.000 пољопривредних произвођача је добило субвенције да развију пољопривреду.”

Захваљујући субвенцијама државе полако се повећава број задруга у Лесковцу. Мења се и свест произвођача да једино савременом производњом и удруживањем могу да се изборе на тржишту и рачунају зараду. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво