Више Рома у вршачким школама, али и даље недовољно

Високу школу за образовање васпитача у Вршцу од 2009.године завршило је седамдесетак Рома. Студенти имају све бенефиције и услове за студирање, а по завршеном школовању желе да подучавају своје сународнике и олакшају им социјалну интеграцију. У Вршцу све више ромске деце завршава основну школу, али их у обавезном предшколском програму скоро уопште нема. Девојчице и даље стичу најмање образовања.

Да би стекла факултетску диплому, 24-годишња Алиса Шајин морала је да се избори са предрасудама које владају међу њеним сународницима Ромима, а тичу се образовања жена.

 

„Знате већ како иде то код Рома, та традиција и та њихова идеја да жене не требају да се школују евнтуално до осмог разреда”, каже Алиса Шајин. „Ја сам желела више и онда сам се изместила у другу хранитељску породицу где сам добила пуну подршку мојих хранитеља и за средњу школу, а касније сам завршила високу школу за образовање васпитача.”

Алиса је након завршене Високе школе убрзо нашла посао, у градској кући у Вршцу. Оваквих светлих примера каже има, али не много. Подаци говоре да свега петина ромске деце завршава основну школу, а да се девојчице школују само до петог разреда.

„Оне су баш у тешкој ситуацији зато што код нас и даље влада тај патријархални начин васпитања и оне младе, морају да слушају родитеље и то је једини проблем код њих”, каже Ђорђе Личић, студент Високе школе за образовање васпитача у Вршцу. Додаје да су родитељи проблем јер нису довољно едукаовани и не могу да препознају неке ствари.

У Вршцу тренутно основну школу похађају 273 ромска малишана, док их је у средњим школама у граду тек четрдесетак. Припремни предшколски програм у вртићима похађа само седамнаесторо, иако је тај програм по закону обавезан.

„Они су негде схватили да је то њихова обавеза да децу уписују у одређене образовне програме, али не и да су обавезни да ту наставу похађају. Мислим да је то један сегмент на којем прво морамо да порадимо”, објашњава Татјана Николић, чланица Градског већа задужена за социјална питања.

Образовање Рома за позив васпитача у Вршцу, студенти овог програма виде као најбољи начин да помогну својим сународницима.

„Да се, када конотирамо Роме, не каже само да су то људи који воле да играју и певају, већ да су то људи од пера, људи који уче, који могу да науче и да уче друге”, наводи Никола Јовановић из Ирига, студент Високе школе за образовање васпитача у Вршцу.

Сваке школске године уписна квота за овај програм је 20 студената, а до сада је овај смер похађало седамдесетак Рома.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво