Нова производна линија у „Првом партизану”

Ужичка фабрика муниције „Први партизан” обележила је девет деценија рада. За јубилеј успешне фабрике и великог извозника отворена је нова производна линија и започета градња нове фабрике за комплетирање и паковање муниције.

Нова производна линија, вредна седам милиона евра, омогућиће производњу муниције калибра 12,7 мм, за коју већ сада влада велико интересовање у свету, као и повећање извоза скоро за трећину.

Привредно друштво „Први партизан”,  са годишњим приходом од 95 милиона долара тренутно извози у деведесет држава.  Нова инвестиција за јубилеј је и фабрика за комплетирање и паковање муниције, ван града, где ће бити исељена производња из садашњег подземног објекта.

„На простору од 74 хектара, у две фазе, биће изграђен производни простор површине 200 квадратних метара, у који ће бити уложено више од 20 милиона евра”, истиче Добросав Андрић, генерални директор Привредног друштва „Први партизан”. „У новом погону, за почетак, биће запослено две стотине нових радника.”

„Први партизан” сада има 1.650 радника. На почетку девет деценија дуге историје било их је стотинак. Све је почело пресељењем Пушкарне Јакоба Пошингера из Крања у простор касарне 1928. године.

Године 1935. фабрика је добила земљиште у садашњем делу „Првог партизана”, односно некадашњег ОУР-а и СОУР-а, објашњава историчар Горан Новаковић, кустос Народног музеја у Ужицу:

„Њен развој почиње те године, са свим тим халама и погонима који и данас постоје.”

У време Ужичке републике радила је као партизанска фабрика оружја и муниције у подземним трезорима Народне банке, а после рата као део великог система „Први партизан”.

Уз фабрику расло је и Крчагова, део града у коме се налази, па је од готово празног поља настало садашње насеље са око дванаест хиљада становника.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво