Нова производна линија у „Првом партизану”

Ужичка фабрика муниције „Први партизан” обележила је девет деценија рада. За јубилеј успешне фабрике и великог извозника отворена је нова производна линија и започета градња нове фабрике за комплетирање и паковање муниције.

Нова производна линија, вредна седам милиона евра, омогућиће производњу муниције калибра 12,7 мм, за коју већ сада влада велико интересовање у свету, као и повећање извоза скоро за трећину.

Привредно друштво „Први партизан”,  са годишњим приходом од 95 милиона долара тренутно извози у деведесет држава.  Нова инвестиција за јубилеј је и фабрика за комплетирање и паковање муниције, ван града, где ће бити исељена производња из садашњег подземног објекта.

„На простору од 74 хектара, у две фазе, биће изграђен производни простор површине 200 квадратних метара, у који ће бити уложено више од 20 милиона евра”, истиче Добросав Андрић, генерални директор Привредног друштва „Први партизан”. „У новом погону, за почетак, биће запослено две стотине нових радника.”

„Први партизан” сада има 1.650 радника. На почетку девет деценија дуге историје било их је стотинак. Све је почело пресељењем Пушкарне Јакоба Пошингера из Крања у простор касарне 1928. године.

Године 1935. фабрика је добила земљиште у садашњем делу „Првог партизана”, односно некадашњег ОУР-а и СОУР-а, објашњава историчар Горан Новаковић, кустос Народног музеја у Ужицу:

„Њен развој почиње те године, са свим тим халама и погонима који и данас постоје.”

У време Ужичке републике радила је као партизанска фабрика оружја и муниције у подземним трезорима Народне банке, а после рата као део великог система „Први партизан”.

Уз фабрику расло је и Крчагова, део града у коме се налази, па је од готово празног поља настало садашње насеље са око дванаест хиљада становника.

 

број коментара 0 пошаљи коментар