Врање: Пребукирано прихватилиште за стара лица

У Центру за развој локалних услуга у Врању ради Прихватилиште за одрасле и стара лица. Капацитети су 36 места, а током зимске сезоне има више корисника, јер долазе старији људи из удаљених планинских села о којима нема ко да брине.

Када напусте свој дом због насиља у породици, недостатка новца или огрева у зимском периоду, уточиште проналазе у Прихватилишту. Неки од њих привремено, а други, попут Параскеве Вукашиновић и Јулке Трајковић више година.

 

"Лепо ми је, пензију што имам дајем ту, живим овде добро ми је све, сви се слажемо, сви живимо", каже Параскева Вукашиновић, корисник Прихватилишта у Врању.

Јулка Трајковић додаје: "Овде мислим да живим док сам жива, док ми је суђено, јер немам где".

Хладне јесење дане проводе у топлим просторијама, друже се уз друштвене игре, плету, цртају.

"Мало читам, мало гледам телевизију, идем шетам мало вани два пута и тако, у друштву сам", каже Милојка Драшковић, корисник Прихватилишта у Врању.

Раде Новковић који такође живи у Прихватилишту каже: "Некад цртам и ја знаш мало. Волите да цртате? Да, волим. Фискултуру радим мало, трчим итд".

Током зиме сталним станарима Прихватилишта којих има двадесетак, придруже се и привремени. То су стари из удаљених планинских села о којима нема ко да брине.

"Капацитет Прихватилишта је 36 корисника, међутим кад крену ови хладни дани, онда се нама број корисника и повећа. Тако да знамо да сместимо и до 40, 45 корисника и то је отприлике у периоду новембар-април, односно док је грејна сезона", каже Ивана Тасић, директорка Центра за развој локалних услуга у Врању.

Становници Прихватилишта имају храну, негу, медицинску помоћ. Од ове сезоне Центар је прикључен на градску Топлану, па нема проблема ни са грејањем просторија.


 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво