Брошура о знаменитостима Врања

"Џепови пуни врањске културе" назив је брошуре о историји, култури, туристичким дестинацијама, познатим Врањанцима. Брошуру је, у електронском и штампаном облику, припремио Центар за друштвене интеграције, уз помоћ градских институција културе.

У брошури је дата историја града, од првог помена Врања 1093. године у делу "Алексијада", преко развоја заната, до песме и кухиње. Наведено је шта се у граду може видети, чути, пробати, које дестинације треба препоручити пријатељима из других средина.

"Најлепша места у Врању су Марково кале, Пржар, Бели мост, и много су лепа и можемо свашта да видимо тамо", каже ученица Марија Стевановић.

Ђорђе Цветковић, из КУД Севдах, сматра да реновирано шеталиште, које представља неким делом и ту врањску чаршију, најбоље одсликава тај дух града.

Врање је у 19. веку било у знаку заната. У дућанима је радило више стотина занатлија, из четрдесет еснафа. Тада јача грађански слој, формира се, уз сеоску, и варошка ношња оријенталног типа.

"Поред зајечарске, пиротске, златиборске керамике, Врање је било познато по грнчарским производима", објашњава Ива Лаковић, виши кустос, етнолог. "Данас имамо само једног грнчара чији су синови наследили занат и живе од тога." 

У брошури су и кратке биграфије знаменитих Врањанаца, књижевника Борисава Станковића, историчара Јована Хаџивасиљевића, агронома Милана Влајинца. Споменици, верски објекти, чесме, утврђења, музеји.

"Упознавање младих са културним наслеђем града Врања и ширење свести о томе колико је важно сачувати традиционалне вредности једног краја био је циљ нашег пројекта", каже Анита Стојановић из Центра за друштвене интеграције.

Брошура "Џепови пуни врањске културе" која се може посматрати као туристички водич или подсетник домаћинима, упућује на излетишта, дестинације попут Пржара, Бориног брда, Александровачког језера, еколошку оазу Врањску бању, планину Бесну кобилу.

број коментара 0 пошаљи коментар